Recensie Tegenwicht

In Oktober 2016 vroeg Conny Hoogendoorn of ik haar verhalenbundel Tegenwicht wilde recenseren wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Conny.

RECENSIE:

Titel: Tegenwicht

Auteur Conny Hoogendoorn

Uitgeverij: Eigenzinnig

Genre: Roman – verhalenbundel

Verschijningsdatum: Februari 2016

Paperback – 219 bladzijden

ISBN:  978 949 1777 455

OVER DE AUTEUR:

Conny Hoogendoorn (1959) haar leven veranderde afgelopen jaren drastisch. Zij was gewend aan de drukte van een eigen zaak en haar gezin, maar trok zich steeds verder terug uit hun familiebedrijf. Ook de jongste van hun drie kinderen was inmiddels uitgevlogen. De oudste nam zakelijk veel van haar over.

Ze vond het heerlijk om tijd genoeg te hebben! Ze hield haar boeltje bij, las zomaar midden op de dag een boek en mailde haar vrienden wat vaker. Tot haar verrassing werden haar kletspraatjes waarin zij vertelde over wat haar bezig hield op prijs gesteld. ‘Joh, ga verhalen schrijven’, hoorde ze regelmatig. Tijdens een periode van ziekte sloeg de verveling soms toe en dan stuurde ze haar man een mailtje. Gewoon wat dingetjes, die ze vroeger tussen de bedrijven door bespraken. Veel effect had het niet, het duurde vaak wel een dag voordat hij het eindelijk las. Conny besloot daar drastisch verandering in te brengen. Haar mededelingen veranderden in kleine verhaaltjes. En dat hielp. Hij checkte zijn mail regelmatig, reageerde geestdriftig en haar vertelsels werden verhalen, de kurk was uit de fles. Ze genoot er van en was verzekerd van een bijzonder trouwe fan.’

De behoefte om haar gedachten op schrift te stellen was nieuw, maar bleek een blijvende. Schrijven werd haar passie.

Conny Hoogendoorn begon in 2012 met schrijven van verhalen. Inmiddels zijn er tientallen gepubliceerd. Ze won de Calami Literatuurprijs, werd derde in de Spannende-verhalenwedstrijd van De Crime Compagnie, eerste in de
Sestra verhalenwedstrijd en tweede in de schrijfwedstrijd van het Nederlands
Dagblad.

In 2016 debuteerde ze met de verhalenbundel Tegenwicht.

SAMENVATTING:

Tegenwicht bundelt 21 spannende verhalen die het leven in al zijn tinten tonen. Ontdaan van hun schutkleur gaan Conny’s vertellingen over échte mensen. Ze gaan over relaties vol passie, wantrouwen en woede. Maar ze verhalen ook van intense hartstocht en vreugde.
Conny sleept je mee. Wat ze schrijft is vaak verrassend herkenbaar. Ze raakt, ontroert, roept emoties op.
Auteur Louise Flint ( Hoogverraad) benoemde Conny tot Koningin van het Korte Verhaal.
Linda Jansma, bestsellerauteur van o.a. Vrij Spel en Verbroken, over TEGENWICHT: ‘Sfeervolle verhalen, spannend, ontroerend, die je het liefst in één ruk wilt uitlezen.’

MIJN MENING:

De verhalenbundel trekt direct aan door de prachtige cover, die de inhoud voortreffelijk weerspiegelt. Verschillende verhalen en mensen die allemaal anders denkend en voelend zijn. Ieder op een andere manier en vanuit zijn eigen gevoelens, gedachten en zienswijze. Niks of niemand is te plaatsen in één categorie, maar alle verhalen hebben een psychologische achtergrond.

De vraag: Hoe handelt de mens en waarom komt in ieder verhaal weer terug. Waartoe is de mens in staat? Hoever kan men gaan in passie, waanzin, angst, hartstocht en gedrevenheid?

Conny heeft een vlotte schrijfstijl en de hoofdstukken zijn niet te lang of te kort. Juist door de verschillende verhalen, die allemaal wel een emotie oproepen blijf je lezen. In ieder verhaal komt de mens en zijn gevoelens aan bod. Ook de geaardheid van de mens blijft niet onbesproken. De verhalen lopen uiteen van spannend, triest, leuk, liefdevol, humoristisch tot onbegrijpelijk dat mensen tot zoiets in staat zijn. Soms te gruwelijk voor woorden, maar ook warm en hartstochtelijk.

Een boek waarin mensen met al hun menselijke karaktertrekken aan bod komen.

Heb dit boek met 21 verschillende verhalen met genoegen gelezen.

Een echte aanrader!

5*****

BewarenBewaren

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p