Recensie De ontmoeting

Auteur Michel Admiraal vroeg mij zijn feelgood roman De ontmoeting te lezen en recenseren.

Waarvoor mijn hartelijke dank.

RECENSIE

Titel: De koning en de prinses deel 1: De ontmoeting

Auteur: Michel Admiraal

Uitgeverij: De Koningsboekerij

Genre: Feelgood roman

Verschijningsdatum: September 2016

Hardcover – 107 Bladzijden

ISBN: 978 90 825 387 55  –  NUR 340, 284, 285

OVER DE AUTEUR:

Michel Admiraal (1962) is in het dagelijkse leven adviserend registeraccountant bij de NBA. In 2016 richtte hij Uitgeverij De Koningsboekerij op waarin hij zijn eigen boeken en kalenders uitbrengt.                                                                                            In september 2016 verscheen ‘De koning en de koningin’ deel1.Op 10 oktober 2017 verscheen ‘De koning en de prinses’ deel 2. Beide boeken gaan over een weduwnaar die op zoek gaat naar een nieuwe liefde teruggeplaatst in een sprookjesomgeving. In Mei 2017 werd de dichtbundel JIJ gepubliceerd. En in juni 2017 verscheen de kalender Magische landschappen 2018.

OVER DE ILLUSTRATIES:

Deze zijn gemaakt door Petra van Bloemendaal, die naar haar studie aan de Academie voor Beeldende kunsten in Arnhem werkt als grafisch ontwerper.              Naast haar opdrachten maakt zij schilderijen en tekeningen. Haar stijl is figuratief/abstract. Voor de boeken van Michel Admiraal pakte ze haar oude liefde illustreren weer op.

OVER DE COVER:

De cover is een mengeling van rood, roze, oranje en geel, waardoor de achtergrond een warm gevoel uitstraalt. In het midden staat een man in een zwarte jas op een trap. Voor hem staat een vrouw gekleed in een jurk die dezelfde vrolijke kleuren heeft als de achtergrond. Daaronder in witte letters de titel. De cover is een blikvanger en maakt blij en nieuwsgierig. Subliem gekozen combinatie van titel en cover. Prachtig!

OVER DE INHOUD:

Hoewel dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, zijn de personages en gebeurtenissen fictief. Het is immers een sprookje.

Het boek begint met een voorwoord waarin onder andere staat geschreven:

Als klein kind kijk je vol verwondering naar de wereld, maar als volwassene besef je pas dat het leven ook minder leuke kanten kent.

Prins Michaelis wordt voor het eerst op staatsiereis gestuurd door zijn vader koning Jamanicus. In het rijk van Andaluz ontmoet hij Amila, het nichtje van de sultan. Ze is een islamitische schoonheid. Prins Michaelis vindt Amila met haar zwarte krullen zeer aantrekkelijk. Amila vindt prins Michaelis attent en beschaafd. Dat hij Frans spreekt, de taal van de liefde, vindt ze helemaal bijzonder. Zijn blonde haren en diepblauwe ogen vindt ze prachtig. Ze worden verliefd, trouwen vrij snel en gaan in Nederland in een groot kasteel wonen.

Koning Jamanicus is overleden en nu zijn Michaelis en Amila koning en koningin.      Ze worden verblijd met de geboorte van prins Eduard en prinses Luna.                        Koningin Amila verzorgt de twee kinderen en koning Michaelis regeert het land, dat is hard en veel werken.

Het duurt geruime tijd eer ze de cultuurverschillen weten te overbruggen, maar de liefde houdt stand.

Wat als een sprookje begon verandert vijf jaar na de geboorte van prinses Luna, als het noodlot toeslaat. Koningin Amila wordt ernstig ziek en na enkele jaren overlijdt ze. Vanaf dat moment staat de koning helemaal alleen voor de opvoeding van de twee kinderen. Pubers die het moeilijk hebben met het verlies van hun moeder, mede omdat ze altijd dachten, dat hun moeder weer beter zou worden. De koningin wilde haar naderende dood niet accepteren of erover praten.

Drie jaar na het overlijden van de koningin beseft de koning dat hij wel erg eenzaam is. Hij gaat te rade bij toverfee Amora. Deze zet hem aan tot nadenken over zijn jeugd, ouders, werk, huwelijk, kinderen en welke verwachtingen hij heeft van de eventuele nieuwe koningin, maar vooral te kijken naar zichzelf. Geniet hij wel van het leven? Is er een zekere spanning in zijn hart? Is hij verbeten? Heeft hij genoeg vrije tijd?

Lukt het de koning om eerlijk antwoord te geven op deze vragen? En komt het tot een ontmoeting met een vrouw? Welke verwachtingen had prins Michaelis en wat is hiervan uitgekomen? Welke rol heeft hij hier zelf in gehad en welke omstandigheden?

MIJN MENING:

Dit sprookje gaat over een keiharde realiteit en wordt goed beschreven.                    De problemen waar elke weduwnaar, die kinderen heeft en een drukke baan, tegenaan loopt worden duidelijk in beeld gebracht. Daarnaast is aandacht besteed aan wat het betekent als je vrouw ernstig ziek wordt en er niet over wil praten, aan cultuurverschillen en rouwverwerking, aan jezelf wegcijferen, aan gevoelens niet kunnen delen en hoe om te gaan met puberende kinderen en hun verdriet. De grote stap die deze vader moet maken om zijn eenzaamheid op te lossen zonder zijn kinderen te kort te doen. Zelfreflectie, ware gevoelens, eerlijk zijn en openstaan voor een nieuwe manier van leven worden goed verwoord. Overpeinzingen, twijfels, beslissingen nemen en vertrouwen spelen eveneens een belangrijke rol in dit verhaal.

Het karakter van de koning wordt prima uitgediept. Van de twee kinderen voldoende. De auteur heeft een vlotte eenvoudige schrijfstijl. Hij weet de zware onderwerpen op een luchtige manier te brengen door deze te verpakken in een sprookje, zonder afbreuk te doen aan de ernst hiervan. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor jongeren  vanaf vijftien jaar. Situaties worden dusdanig beschreven dat meevoelen- en leven vanzelf gaan.

Dit realistische verhaal is ontroerend en laat zien wat voor een impact jeugdervaringen kunnen hebben op het volwassen leven.

Knap om werkelijkheid in een sprookje te beschrijven. Zeker als eigen gevoelens zo dichtbij zijn.

Nieuw geluk moet je zelf vinden en dat gaat in stapjes.

4****

 

 

 

 

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p