Recensie Vrij onder de sluier

Voor auteur Desiree Janssen mocht ik Vrij onder de sluier lezen en recenseren.

Waarvoor mijn hartelijke dank.

RECENSIE:

Titel: Vrij onder de sluier

Auteur: Desiree Janssen

Uitgever: Just Publishers – Hans van Maar

Verschijningsdatum: Februari 2017

Genre: Roman – Literaire non-fictie – autobiografisch.

Paperback – 240 bladzijden

ISBN: 978 – 908 – 975 – 068 6  NUR:402

 

 

OVER DE AUTEUR:

Desiree Janssen werkte in een militair hospitaal in Dhahran in Saoedi-Arabië. Haar boek is gebaseerd op haar eigen ervaringen in een fascinerende wereld van sluiers, regels en geboden. Ze werd gekozen tot Reisreporter 2015 bij Voigt Travel. Desiree studeerde Arbeid en Gezondheid. Momenteel werkt ze als Sociaal Medisch Verpleegkundige bij het UWV. Vrij onder de sluier is haar debuut.

OVER DE COVER:

Een westerse vrouw en een islamitische vrouw zitten tegenover elkaar. Treffender had dit grote verschil niet kunnen zijn. Het zegt alles over de inhoud van dit boek. Prachtig!

OVER DE INHOUD:

Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen geen paspoort aanvragen of naar het buitenland reizen zonder toestemming van hun voogd. Ook voor veel juridische transacties is de handtekening van hun voogd nodig. Zelf autorijden is voor vrouwen verboden. Bron: Human Rights Watch.

De mens is vrij, maar hij vindt zijn beperking in zijn eigen vrijheid.
Simone de Beauvoir.

Het boek telt 44 korte hoofdstukken met ieder hun eigen onderwerp, een ontroerend nawoord en op de laatste bladzijde de verantwoording waar o.a. in te lezen is: Alle gebeurtenissen zijn op waarheid gebaseerd, de meeste heb ik zelf meegemaakt, een klein gedeelte heb ik van horen zeggen.

Verder wordt er tussen bijna ieder hoofdstuk een of meerdere bladzijden aandacht besteed aan Maria haar jeugd en wat haar er toe heeft gebracht om in Saoedi-Arabië te gaan werken.

Heeft ze het toen goed gezien en de juiste beslissing genomen?

Deze roman vertelt het waargebeurde verhaal van Maria, die in Saoedi-Arabië als verpleegkundige gaat werken vanaf het sollicitatiegesprek tot en met Op de vlucht. Alles wat ze daar meemaakt is voor ons westerlingen bijna niet te bevatten.
Angstaanjagende situaties, maar ook feestjes die echter heel anders verlopen dan bij ons. Beklemmende voorvallen die mij boos of verdrietig maakten. Schokkende gebeurtenissen waar mijn haren recht van overeind gingen staan. Heftige omstandigheden en gesprekken. Alle regeltjes, wetgeving, onderdrukking, leefgewoontes en kledingvoorschriften geven een goed beeld hoeveel verschillen er zijn tussen Saoedi-Arabië en Nederland.

Mijn hoofddoek valt op de grond. ‘Wacht Abdullah!’ Hij stopt en draait zich om. ‘Ik help je wel even.’ Juist als Abdullah de hoofddoek wil aangeven, komt een oude man met een lange baard langs. ‘Haram! Verboden!’ schreeuwt hij.

Het is duidelijk dat de Saoedi-Arabiërs rijk zijn, het eten is overvloedig, er zijn prachtige kledingwinkels en juweliers waar de vrouwen geregeld naar toe gaan, maar van al dat moois zie je niks, omdat ze constant een abaya moeten dragen en een hoofddoek. Zo ook Maria, maar of ze dit vol kan houden?

De tranen duwen tegen mijn oogleden. Ze willen eruit, maar dat sta ik niet toe. Mijn vuisten liggen gebald in mijn schoot.
Het lijkt of ik weer terug ben in mijn jeugdjaren
.

Maria wordt geregeld bij Directrice zuster Wahab op het matje geroepen. Waarom is deze zo streng en wat is er aan de hand met haar dochter Layla?

De ogen van de directrice zijn donkere poelen geworden. “Al die mannen, ploerten zijn het”, zegt ze verbeten.

Langzaam begint het me te dagen: ze zijn me aan het stenigen.

Nadat Maria verliefd wordt op een Saoedische man ontdekt ze dat de mutawa, de religieuze politie, haar gangen natrekt. Maria realiseert zich dat ze nu voor haar persoonlijke vrijheid moet vechten. Op daten staat de doodstraf. Zet zij haar leven op het spel?

Ik hoor het onregelmatige getik van de houten stokken op het plaveisel. Het getik komt steeds dichterbij. Het lijkt wel of de mutawa weet dat we hier zijn. Ik houd mijn adem in.’

Ik knik voorzichtig. Wat mist hij? Waar ben ik zelf naar op zoek?

Welke gelijkenissen ziet Maria tussen haar vader en zuster Wahab?
Waarom is ze voor beiden bang? Krijgt ze antwoord op haar vragen, durft ze voor zichzelf te kiezen en mag ze trots zijn? Vindt ze waar ze naar op zoek is en brengt haar dit rust? Je leest het allemaal in deze adembenemende roman, maar die wel de realiteit weergeeft en die is allesbehalve prettig te noemen.

Voor ik het weet is het moment voorbij en sluit mijn vader de deur achter zich.

MIJN MENING:

De auteur heeft een fijne, duidelijke schrijfstijl. Ze weet situaties dusdanig goed en mooi te verwoorden, dat het lijkt alsof ik er zelf bij ben. Het hele boek door waande ik mij in Saoedi-Arabië zo fascinerend en beeldend wordt alles beschreven. Karakters en situaties worden voldoende uitgediept, zodat ik mij goed kon inleven. Emoties waren voelbaar. Op sommige momenten komt het verhaal in de buurt van een thriller … ware het niet dat dit allemaal echt is gebeurd. De gedachtegang en handelen van een puber, jonge vrouw, ouder en directrice worden perfect weergegeven.
Deze roman heeft een goede verhaallijn en is meeslepend. Kortom: prachtig, ontroerend en realistisch beschreven.

Wat een impact hadden mijn ervaringen in Saoedi-Arabië waardoor het twintig jaar duurde voordat ik erover kon schrijven.

Er loopt een traan over zijn gezicht. Ik weet het zeker. Hij heeft mij gehoord.

Dit boek heeft diepe indruk op mij gemaakt en mijn emoties vlogen alle kanten uit.

Een zeer knap debuut.

5*****

 

 

 

 

4 Reacties

  1. Wat een mooie recensie van mijn boek ‘Vrij onder de sluier’, waarvan inmiddels de derde druk is uitgegeven. Ik ben nu bezig met de Engelse vertaling van mijn boek. Ik wil het graag uitbrengen in het buitenland zodat nog meer mensen mijn autobiografische roman over mijn ervaringen in het streng Islamitische Saoedi-Arabië kunnen lezen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p