Recensie Schrijfkalender 2018

Voor Paris Books mocht ik ‘Schrijfkalender 2018‘ recenseren.

Waarvoor mijn hartelijke dank.

 

RECENSIE:

Titel: Schrijfkalender 2018

Auteurs: Michelle Shanti, Jet Hoogerwaard en Jacqueline Zirkzee

Uitgeverij: Paris Books

Verschijningsdatum: 2017

Genre: Kalender

EAN: 978 94 921 797 7; NUR 014

 

OVER DE AUTEURS:

Michelle Shanti (1971) is uitvoerend uitgever bij uitgeverij Paris Books, alsmede auteur van de boeken: ‘Naar liefde en Vrijheid’: een tantrisch levenspad en ‘Godin op hoge hakken’.

Jet Hoogerwaard is journalist, eindredacteur, schrijfcoach en auteur van de roman ‘Liefde onder constructie’ en is bezig met het schrijven van haar tweede boek.

Jacqueline Zirkzee is ondersteunend redacteur, ghostwriter, schrijfcoach en auteur van diverse romans, jeugdboeken en non-fictietitels. ‘Eva’s dochter’ en ‘Even bijpraten’ zijn onder andere twee boeken die Jacqueline schreef.

OVER DE COVER:

De ondergrond is roze. In het midden een foto van een vrouw achter een typemachine. In het midden van de foto in witte letters de tekst “365 dagen inspiratie bij het schrijven van jouw boek”. Daarboven in roze letters ‘Schrijf kalender 2018’.  Titel, subtitel en cover zijn perfect gekozen en nodigen uit om te lezen. Prachtig!

OVER DE INHOUD:

“Schrijven is topsport”.

“Nee, de wereld wacht niet op jouw boek. Maar je zult nooit weten hoe anders de wereld zal zijn met jouw boek erin, als je het niet eerst schrijft. Dus waar wacht je op?”

De auteurs bieden de mogelijkheid met behulp van deze kalender, stap voor stap, om een droom waar te maken: een boek schrijven. Hiervoor hebben ze voor iedere dag van het jaar een quote, advies of tip bedacht. Achterin zijn een paar lege bladzijden, handig om aantekeningen te maken.

Tevens zijn er in deze kalender vragen opgenomen, die veel (beginnende) auteurs hebben met betrekking tot het schrijven van een boek, waar een van de drie auteurs antwoord op geeft.

Voorbeelden:

“Hoe zit een goede achterflaptekst in elkaar?” “Wat moet je wel en niet doen?”

“Zoek de juiste redacteur. Wat kun je van een goede redacteur verwachten?”

“Hoe schrijf je een dialoog, hoe bouw je spanning op?”

Er worden uitspraken aangehaald van bekende schrijvers, zoals: “Harry Mulisch vertelde Jan Brokken al in de jaren zeventig van de vorige eeuw, dat een boek zonder schema is als een dier zonder skelet”.

Verder wordt er uitleg gegeven over bepaalde termen, zoals “Wat is een metafoor en wat kun je ermee?“

Ook schrijftechnieken en het uitgeefproces komen aan bod. Zelfs aan de werkplek en verkoelende drankjes wordt aandacht besteed.

“Een schrijver beheerst zijn vak als hij voor de meeste zinnen die op papier staan een aantal varianten weet te bedenken als hij denkt dat het nodig is”.

MIJN MENING:

Deze kalender is met veel vernuft en humor door de drie auteurs geschreven in een vlotte en begrijpelijke schrijfstijl. Ze geven zoveel inspiratie en motivatie dat, als je de adviezen en tips opvolgt, ook jij een boek kunt schrijven, mits je veel doorzettingsvermogen en discipline hebt. Het is hard werken om je droom waar te maken.

Je merkt aan ieder woord, dat deze enthousiaste vrouwen weten waar ze over praten en dit graag met de lezer willen delen.

Niet alleen voor beginnende en gevorderde auteurs, maar ook voor recensenten is dit veelzijdig document van onschatbare waarde.

De variatie aan adviezen, tips, antwoorden, uitleg, voorbeelden en boekenweetjes maken deze schrijfkalender compleet.

“Het krachtigste dat jij tot je beschikking hebt: jouw woorden”.

“Misschien liggen er gemiste kansen in het verleden. Dat is onbelangrijk. Het juiste moment om aan je boek te beginnen is NU!

Met veel genoegen gelezen, veel van opgestoken en geïnspireerd geraakt.

5*****

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p