Recensie Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Brenda van Es vroeg mij om haar boek  ‘Zo doe je dat,  je levensverhaal schrijven’ te recenseren. Wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Brenda!

RECENSIE:

Titel: Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven.

Auteur: Brenda van Es

Uitgeverij: 100 jaar na vandaag

Verschijningsdatum: Februari 2017

Genre: Studie & Management

Paperback; 174 Bladzijden

ISBN: 978 94 926 130 04

 

OVER DE AUTEUR:

Brenda van Es volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en haalde haar tweedegraads lerarenopleiding. Ze maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en non-profit-organisaties.

De auteur schrijft levensverhalen.

In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok naar Andalusië (Spanje), om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn levensverhaal. Daarnaast geeft ze op afstand schrijfcoaching aan mensen, die deel hebben genomen aan een schrijfweek en hun verhaal thuis afschrijven.

In januari 2018 start ze op Ibiza met schrijfretraites voor ‘ondernemers met een goed verhaal’.

OVER DE COVER:

Op een groene ondergrond staan in zwarte letters, verdeeld over de cover, de woorden ‘autobiografie’, ‘familiegeschiedenis’ en ‘biografie’. Bovenaan de cover de kroon van een pen, die naar beneden wijst naar de woorden ‘Je levensverhaal schrijven’. Over de pen heen, in een zwarte balk ‘Zo doe je dat’. De titel heeft witte letters. De cover nodigt uit door de opvallende kleurencombinatie en maakt nieuwsgierig door de titel ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Perfect!

OVER DE INHOUD:

There is nothing to writing.                                                                                                  All you do is sit down at a typewriter and bleed.. 

Ernest Hemingway.

In het voorwoord vertelt de auteur hoe ze tot het besluit is gekomen om levensverhalen te gaan schrijven en waarom ze dit in Spanje wilde doen.                  En waarom ze dit een jaar later heeft uitgebreid met het organiseren van schrijfweken.

Dit boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’ is een uitgestoken hand om stapsgewijs de structuur van jouw boek te vormen.

De auteur legt uit dat ze dit boek schreef, omdat mensen die hun levensverhaal, familieverhaal of autobiografie gaan schrijven vaak relevante schrijversvragen hebben. Dat ze niet weten hoe te beginnen. Zich afvragen: hoe schrijf je een verhaal?

Je persoonlijk verhaal schrijven kan lastig zijn, vooral door de veelheid. Hoe schep je orde in de chaos? Daartoe ontwikkelde Brenda van Es de ©ES-methodiek, die van onschatbare waarde blijkt voor schrijvers die hun persoonlijk verhaal willen schrijven. ©ES-methodiek staat voor: Eerst Structuur.

Stap voor stap leer je om structuur aan te brengen in je verhaal. Met behulp van de talloze tips en voorbeelden, wordt het mogelijk om je verhaal duidelijk, meeslepend en krachtig te schrijven. Je leert een goede verhaallijn op te bouwen, dialogen levendig te maken, wat een rode draad, superlatieven en metaforen zijn en dat een goede beginzin essentieel is. Én waar wel of juist geen haakjes en uitroeptekens te gebruiken. Onderwerpen zoals privacy en het omgaan met waarheden en herinneringen komen ook aan bod.                                                                                  Na ieder hoofdstuk volgt een opdracht.

A.F.Th. van der Heijden schreef het boek Tonio, een boek over zijn zoon die verongelukte. Zijn vrouw liet het toe. Zou hij het ook geschreven hebben als zij het niet had gewild?

De auteur besteedt ook aandacht aan de tekst op de achterflap, meelezers en eindredactie. Ze laat je nadenken voor wie, waarom en wát je wilt schrijven. Wil je publiceren of is het alleen voor jezelf of familie bedoeld?

Achter in het boek staat een lijst met boeken én een overzicht van websites, die nuttig kunnen zijn bij het schrijven van je verhaal.

Meer dan vriend, ben ik schrijver. Anton Grünberg

MIJN MENING:

De auteur heeft in eenvoudige aansprekende bewoording een duidelijke en overzichtelijke handleiding geschreven, die voor iedere schrijver waardevol kan zijn.                                                                                                                                          Ze weet in slechts acht hoofdstukken jou duidelijk te maken hoe vorm te geven aan jouw verhaal, wat een kunst op zicht is. Én op welke manier het de lezer zal aanspreken. De concrete voorbeelden en opdrachten dragen hier zeker aan bij. Door dit praktische boek als handvat te gebruiken kan jouw wens of verlangen waarheid worden: jouw verhaal opschrijven en eventueel publiceren.

Dit schrijfboek is compleet, geeft houvast én inspiratie.

Schrijf jouw verhaal zoals alleen jij dat kunt.                                                                          

5*****

 

 

 

.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p