Recensie ‘Van werkloos tot depressief’

Rob van Spanje vroeg mij om zijn boek ‘Van werkloos tot depressief’  te recenseren, wat ik met met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Rob!

 

 

RECENSIE

Auteur: Rob van Spanje                                                                                                          Titel: Van werkloos tot depressief                                                                          Uitgever: Free Musketeers                                                                                                     Verschijningsdatum 2011                                                                                                Genre: Literaire Non fictie                                                                                    Paperback –  216 pagina’s                                                                                              ISBN:  978 904 841 71 55

OVER DE AUTEUR:

Rob van Spanje (1952) werkte ruim 25 jaar bij het ABP in diverse staf- en beleidsfuncties. Hij wilde iets anders en ging aan de slag als arbeidsdeskundige bij het UWV. Dat werd een teleurstelling. Bij een reorganisatie drie jaar later werd hij ontslagen. Belandde in de werkloosheidswet, werd ziek en kwam uiteindelijk in de WIA terecht. (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)  Rob was zijn doel in het leven kwijt en schreef in 2011 alle frustratie van zich af in het boek Van werkloos tot depressief.

SAMENVATTING:

Van werkloos tot depressief is een autobiografisch verhaal: een zeer openhartige beschrijving van een jarenlange zoektocht naar een nieuwe toekomst.
Onderwerpen die de revue passeren zijn onder andere: Wat betekent het om werkloos te worden en te zijn? Met welke instanties krijg je te maken? Het aparte wereldje van re-integratie en is dit geldverspilling? Volledig arbeidsongeschikt en chronisch depressief; wat is dat?

Het boek is vlot geschreven, leest heel gemakkelijk en is daardoor toegankelijk voor een breed publiek.
Rode draad: Hoe moeilijk kan het zijn om beperkingen te accepteren en een nieuwe koers in te slaan?
Een absolute aanrader voor lotgenoten en hulpverleners!

MIJN MENING:

In 2016 las ik het boek van Rob van Spanje: Van werkloos tot depressief en ik ben onder de indruk van zijn openhartigheid, strijdlust en doorzettingsvermogen in meerdere opzichten.

Rob werkt vele jaren als P & O medewerker totdat hij besluit dat hij iets anders wil.  Hij gaat werken bij het UWV als arbeidsdeskundige, maar loopt daar al snel vast.

Dit is het begin van een jarenlang gevecht tegen instanties zoals UWV, CWI en          Re-integratiebedrijven, maar ook een strijd om te kunnen accepteren dat hij niet meer kan wat hij altijd als gewoon heeft ervaren: werken. Zijn lichaam laat het afweten. Rob raakt depressief en belandt bij diverse hulpverleners op dit gebied, maar desondanks kan niet voorkomen worden dat hij uiteindelijk in de WIA belandt. Dit geeft rust er is immers geen druk meer om te moeten presteren, solliciteren, maar de acceptatie van het niet meer kunnen werken is moeilijk.

Rob schrijft zeer openhartig over zijn strijd, onzekerheden, gezondheid met name wat het betekent om chronisch depressief te zijn, karakter, gezin en ervaringen op het gebied van zijn zoektocht naar werk, ziektewetperiode en uiteindelijk zijn volledige arbeidsongeschiktheid. Hoe hij van het kastje naar de muur wordt gestuurd en beloftes van allerlei instanties die niet worden nagekomen.

De auteur heeft een prettige schrijfstijl die doorspekt is met humor en leest gemakkelijk mede, omdat het wets-technische gedeelte duidelijk wordt uitgelegd en na een paar bladzijden onderbroken wordt door een verslag over zijn gezondheid. Dit gebeurt doorlopend in het boek en maakt het dan ook beslist niet saai. Het is niet alleen maar een opsomming van.

Aan het eind van het boek vertelt Rob veel over zichzelf, ontziet zichzelf daarbij ook niet, de impact wat dit alles op zijn gezin heeft hoe ze hiermee omgaan, hoe verschillend ze denken en handelen, de spanningen binnen het gezin en hoe hij nu aankijkt tegen zijn leven. Hoe hij probeert zijn leven weer inhoud te geven, zodat het voldoening geeft en weer waardevol wordt.

Het boek is een aanrader voor alle mensen in dezelfde situatie, degenen die ermee te maken hebben gehad de zogenaamde ervaringsdeskundigen of hun naasten. Er zal ongetwijfeld veel herkenning zijn. Een gevoel geven van thuiskomen en een stimulans kunnen zijn om door te gaan. Maar zeker ook voor hulpverleners, zoals psychologen, psychotherapeuten en maatschappelijk werkers, alsmede voor medewerkers van uitkeringsinstanties en re-integratiebedrijven kan dit boek een waardevolle aanvulling zijn op hun werk. Hun meer begrip en inzicht geven. Daar ben ik van overtuigd.

Aan het eind van het boek is er een literatuurlijst toegevoegd en worden medische termen verder uitgediept en uitgelegd.

Dit boek is compleet !

5*****

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p