Recensie

Van Ambilicious kreeg ik het boek ‘Jij bent van mij’ van Wouter Springer cadeau en kon het niet laten hier een recensie over te schrijven.

Dank je wel Inanna Van Den Berg!

RECENSIE

Titel: Jij bent van mij

Auteur: Wouter Springer

Uitgeverij: aquaZZ in samenwerking met Ambilicious

Verschijningsdatum: Maart 2016

Genre: Literaire roman; non-fictie

Hardcover – 193 Bladzijden

ISBN: 978 94 918 976 89

 

OVER DE AUTEUR:                                                                                                                  Wouter Springer (1985) is schrijver, film- en televisiemaker.                                        Hij volgde een journalistieke opleiding en studeerde in 2010 af.                          Tussen 2007 en 2014 heeft hij voor diverse opdrachtgevers corporate (audio)visueel materiaal gerealiseerd.                                                                                                        De afgelopen 5 jaar is hij betrokken geweest bij diverse film- en televisieproducties.

In 2016 verscheen zijn debuut ‘Jij bent van mij’.

OVER DE COVER:                                                                                                                  Op een zwarte ondergrond een jongen van ongeveer 4 jaar.                                        Hij draagt alleen ondergoed en heeft zijn armen om zijn benen geslagen. Zijn hoofd rust op zijn benen. Een zielig hoopje. Naast de jongen een deel van een grijze deur waarvan de klink wordt vastgehouden door een mannenhand. Boven de jongen de titel ‘Jij bent van mij’ in witte letters. De cover roept veel vragen op en maakt daardoor nieuwsgierig. Blikvanger!

OVER DE INHOUD:                                                                                                                  Dit boek berust op waargebeurde feiten en wordt verteld vanuit de beleving van Klaas-Jan.

Het boek begint met een voorwoord waarin Wouter vertelt, dat ‘Jij bent van mij’ niet zomaar een boek is.

Een paar aangehaalde zinnen uit het voorwoord waaruit dit blijkt:

‘Toen ik in 2014 was opgenomen in een psychiatrische kliniek, wist ik dat alle herinneringen die naar boven kwamen moest opschrijven’.

‘Jij bent van mij’ gaf mij uiteindelijk meer dan dat ooit van me is afgenomen.                Dit boek gaf mij mijn eigenwaarde, liefde voor mijzelf en de mens, creativiteit, gevoelens, emoties, mijn ware gezicht, gedragingen, gedachtes en herinneringen terug.’

‘Ik hoop dat ‘Jij bent van mij’ mag doen waar het voor staat.

Na het voorwoord zijn een vijftal foto’s opgenomen van de jongen op de cover en laten niets aan de verbeelding over. Alle foto’s zijn van Fotostudio de AAP.

In ‘Jij bent van mij’ vertelt Klaas-Jan hoe hij als oudste zoon opgroeit in een welgesteld gezin. Zijn verhaal begint als hij drie jaar is eindigt als hij twintig jaar is.

Zijn vader James is de baas, want hij werkt hard. Stelselmatig, en zonder enige reden, wordt Klaas-Jan door zijn vader seksueel misbruikt, geslagen, getrapt, uitgescholden, vernederd, wordt hem verteld dat hij liegt, ook als hij de waarheid spreekt en krijgt overal de schuld van.

Zijn vader is een narcist. Hij weet en kan alles beter dan anderen. Hij voelt zich superieur en zo gedraagt hij zich ook.

‘Mijn bezit kent geen pijn.’

Klaas-Jan is bang voor zijn vader, omdat hij nooit weet in welke stemming hij is en wanneer de mishandelingen weer beginnen. Hij mag er met niemand over praten. Het is het geheim van zijn vader en hem. Klaas-Jan loopt constant op zijn tenen om het zijn vader naar de zin te maken, maar tevergeefs. Nooit is het goed, wat hij ook zegt of doet.

Als kind leeft Klaas-Jan in een fantasiewereld, wat zijn vader hardhandig afkeurt. Klaas-Jan krijgt last van nachtmerries. Daarnaast ziet hij, als hij in bed ligt, schaduwen. Hier is hij niet bang voor, omdat hij begrijpt dat ze het goed met hem voor hebben. Hij noemt ze zijn beschermengelen.

‘Ik ben altijd waakzaam, maar in de badkamer des te meer;’

Hoe ouder Klaas-Jan wordt, hoe meer hij in opstand komt tegen zijn vader. Van het bange kind zie je Klaas-Jan uitgroeien tot een jongeman, die probeert voor zichzelf op te komen.

Voor de buitenwereld is James een hardwerkende horecaondernemer, die het beste met zijn gezin en met andere mensen voor heeft en altijd voor ze klaarstaat. Iemand waar ze op kunnen bouwen.

‘Achter die lach zitten altijd geheimpjes.’

Moeder Freaudelène is een lieve zachtaardige vrouw, die veel liefde en begrip heeft voor Klaas-Jan, maar niks afweet van wat zich er afspeelt tussen vader en zoon.

MIJN MENING:                                                                                                                      De auteur heeft een moedig en realistisch verhaal geschreven over zijn mistroostige jeugd. Hij beschrijft alle gruwelijke lichamelijke en geestelijke mishandelingen tot in detail. Gebeurtenissen en situaties weet hij beeldend te beschrijven.                        De gedachtegang, gevoels- en beleefwereld van Klaas-Jan worden in een fijne en begrijpelijke schrijfstijl verwoord.

De auteur weet te raken door zijn levendige pijnlijke beschrijvingen.                      Toch was enige afstand zo nu en dan merkbaar. Dat is ook niet vreemd, als je je realiseert waar de auteur doorheen is gegaan tijdens het schrijven.                              Alle herinneringen en gevoelens, die diep weggestopt zaten moest hij toelaten, zowel in emoties als beeld en geluid. Alles moest opnieuw beleefd worden om zijn verhaal zo goed mogelijk van zich af te kunnen schrijven.

In het voorwoord staat ‘Mijn benen angstvallig, bibberend en schokkend bij elkaar gehouden verscheen woord na woord op het beeldscherm.’

Ga er maar aanstaan om op deze manier je gedachten te ordenen, je emoties de baas te blijven en dan überhaupt nog een letter op papier te krijgen.                        Vol van lang niet toegelaten emoties heeft de auteur een triest verhaal weten te schrijven en de courage gehad dit met ons te durven delen.

Na vele jaren is zijn geheim, geen geheim meer.

Wouter heeft zich ondanks alle verdriet, pijn, eenzaamheid, het niet toelaten van gevoelens en het contact met zichzelf te hebben verloren, lang staande weten te houden en voor het oog normaal kunnen functioneren. Hij studeerde en heeft zichzelf én zijn eigen weg in het leven gezocht en gevonden. Diep respect!

‘Hoera, je hebt een nieuw inzicht ontvangen.’

4****

 

 

 

9 Reacties

 1. Dank je wel Mieke voor jouw bemoedigende woorden in jouw recensie. Gisteren had ik toevallig een evaluatiedag met veel vrouwen en twee andere mannen. Eerder in november hebben we het evenement 21 Minuten gehad. In de Week tegen Kindermishandeling hebben we destijds op 12 locaties door de 12 provincies met ervaringsdeskundigen en gespreksleiders om 5 voor 12 het gesprek geopend over kindermishandeling en kindermisbruik. Het is wel bijzonder dat dan jouw recensie precies op die dag online komt.
  En weet je, het had niet mogen gebeuren, maar het biedt me nu wel een missie. Mijn rugzak is zo goed gevuld met verhalen, context, achtergrond, oorzaken en nu ook nuance, ontwikkeling en talenten die naar voren komen dat ik op die manier absoluut mijn waarde heb gevonden in de samenleving. Het verleden biedt me in zekere zin een toekomst, een perspectief en een visie.
  Jouw recensie helpt hier wellicht ook een beetje in mee: ik hoop dat mensen geïnteresseerd zijn om te ontdekken dat niet achter iedere voordeur onvoorwaardelijke liefde schuilgaat en wat dit dan betekent. Is dat goed voor een medemens? Nou, een eventuele vergroting van inlevingsvermogen lijkt me een positief gevolg, als dat vloeit uit zo’n boek. De kinderen die dit aankunnen zijn in feite al sterker dan de volwassenen die zeggen: “Ik lees zulke boeken niet, ik kan dat niet aan.” Het is iedereens vrije keuze, maar als je je openstelt voor een ander word je daar zelf rijker van. Denk ik.
  Liefs, Wouter

  1. Het is goed dat dit boek geschreven is, zowel voor jou als al die anderen die geen weet hebben van mishandeling of hun ogen en oren hier voor sluiten.
   Hoop van harte dat veel mensen jouw boek lezen, zodat er meer begrip komt en nog meer leed voorkomen kan worden. Ieder kind dat hierdoor gered en geholpen kan worden is er eentje waar de toekomst er beter voor uit gaat zien.
   Ben er van overtuigd dat lotgenoten veel aan jouw boek zullen hebben.

   Kijk uit naar het vervolg.

   Heb veel respect voor je Wouter zoals je nu in het leven staat.
   Vergeten zul je dit nooit. Het hoort bij je leven en heeft je gemaakt tot de persoon die je nu bent.
   Een krachtig mens die weet wat hij wil en kan.
   Die doelen heeft en uit het leven haalt wat erin zit.
   Al kijk je duizend keer achterom het zal je verleden niet veranderen.
   Positief vooruit blijven kijken en wie weet wat er voor moois nog allemaal op jouw pad komt.
   Gun jou van harte het allerbeste, dat verdien je.

   Lieve groetjes,
   Mieke

 2. Wat een indrukwekkend verhaal. Mooie recensie van Mieke.
  Wouter, eeg mooi zoals jij naar je verleden kunt kijken…er boven hangt als het ware en ook oog hebt voor je uiteindelijke overwinning op de situatie.

  Liefs Joke Gunter

 3. Lieve Wouter,

  Wat een heftig verhaal, wat ik je al eerder heb gezegd, ik kan 1 hoofdstuk per dag aan, het is zo’n aangrijpend verhaal….boek bijna uit, en dat zal me spijten aan de ene kant, blij aan de andere kant. Hoop op een vervolg. Alle goeds beste man, en veel geluk in je leven! Liefs van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p