Recensie

Bob van Laerhoven vroeg mij om ‘Dossier Feuerhand’ te recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Bob!

RECENSIE

Titel: Dossier Feuerhand

Auteur: Bob van Laerhoven

Uitgeverij: Houtekiet

Verschijningsdatum: September 2016

Genre: Literaire roman

Paperback – 378 bladzijden

ISBN: 978 90 89 24 51 75

NUR: 301

 

OVER DE AUTEUR:                                                                                                                Bob Van Laerhoven zag het levenslicht op 8 augustus 1953 in Arendonk, België.      Hij schreef op jeugdige leeftijd al verhalen.                                                  Sciencefiction volgens sommigen, maar Van Laerhoven gruwt van die term en spreekt liever over social fiction. Enkele verhalen werden gepubliceerd in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Sloveens.

In 1985 debuteerde Van Laerhoven als romanauteur met ‘Nachtspel’.                        Van Laerhoven kenmerkt zich meteen door een ‘on-Vlaamse’ stijl: hij schrijft kleurrijke caleidoscopische romans waarin het lot van het individu nauw verbonden is met brede maatschappelijke stromingen. Een werkwijze die bij zijn volgende romans langzaam evolueert naar een meer persoonlijke thematiek met nog steeds vertakkingen naar de wijde wereld.

In 1991 werd Bob Van Laerhoven fulltime auteur. Hij schrijft vanuit zijn eigen ervaring. Zo bezoekt hij als freelance reisschrijver van begin jaren ’90 tot 2005 wereldwijd conflict- en probleemgebieden, zoals Somalië, Albanië, Kosovo, Iran, Irak en de Gaza-strook.

Deze ervaringen dragen bij tot het rijke oeuvre van Bob Van Laerhoven.                      Een oeuvre dat Van Laerhoven profileert als veelzijdig auteur van romans, reisverhalen, jeugdboeken, theaterstukken, biografieën, poëzie, non-fictie, brieven, columns en artikels.

In 2007 won hij met ‘De Wraak van Baudelaire’  de Hercule Poirotprijs voor de beste thriller van het jaar.

In 2013 verscheen de Franse vertaling ‘La Vengeance de Baudelaire’ in Frankrijk en Canada.

In 2014 volgde de Engelse vertaling ‘Baudelaire’s Revenge’ in de Verenigde Staten. Tevens verscheen in  2014 ‘Le Mensonge d’Alejandro’, de Franse vertaling van ‘Alejandro’s leugen’ in Frankrijk en Canada.

SAMENVATTING                                                                                                                Het verhaal speelt zich af in het Berlijn van de begin jaren twintig. Het is een stad van extremen. Geweld tussen politieke partijen teistert overdag de straten,              ‘s nachts waart een seriemoordenaar rond, die door de media  ‘De Viller’ wordt gedoopt. Men vermoedt dat hij een dolgedraaide oorlogsveteraan is, maar hij blijft onvindbaar.

Het is ook het Berlijn waar Joodse mensen niet veilig zijn en steeds meer gruwelijke vormen aanneemt. De integere inspecteur Chaim Orlosow weet wie de hoofdrolspelers hierin zijn en probeert twee Joodse kinderen te redden uit de klauwen van kindersmokkelaars.

Het gaat om twee kinderen,’ zegt Orlosow. ‘Ik moet ze vinden voor er erge dingen met hen gebeuren. Hun vader is pas gestorven en ze zijn spoorloos.’

Dichter Paul van Ostaijen dompelt zich onder in het Berlijnse leven en ontmoet Emma Clément. Ze krijgen een hartstochtelijke relatie. Ze hebben amper geld en leven hierdoor in armoede, lijden aan depressies en gebruiken merkandijs (cocaïne).

De warme blik van Ostaijen doet Orlosow terugdenken aan momenten waarop ze samen aan de toog stonden.

Is de maagdelijke Orlosow in het geniep een liefhebber van mannen? Van Ostaijen wil er verder niet over nadenken. Dat zou betekenen dat hij ook in zichzelf zou moeten kijken en zich afvragen hoe hij precies over homoseksualiteit denkt.

Psychiater Heinz Baumgart heeft het dossier ‘Feuerhand’ in zijn bezit.                        In dit dossier staat belangrijke informatie over de invloed die Adolf Hitler in de nabije toekomst kan krijgen in Duitsland.

Spionne Claire Lesaumier, beter bekend als Elise Kraiser, is geïnfiltreerd in een geheim genootschap van extreemrechtse mannen, die de gevestigde orde omver willen gooien. Zij weet het dossier bij Baumgart te stelen.

Ze weet dat spionagediensten geen scrupules hebben. Het ene moment prijzen ze je, het andere word je geëlimineerd, omdat je niet meer rendeert maar te veel weet.

Als van Ostaijen op bezoek is bij Claire Lesaumier ziet hij in haar appartement het dossier ‘Feuerhands obsessie’ liggen. Het intrigeert hem en in een opwelling en onder invloed van drugs ontvreemdt hij het.

De dichter brengt hiermee een reeks dramatische gebeurtenissen op gang die een verrassend licht werpen op de politicus, die de jongste tijd het snelst aan invloed wint met zijn extreemrechtse partij NSDAP: Herr Adolf Hitler.

MIJN MENING                                                                                                                        De auteur heeft een boeiend, maar complex verhaal geschreven, waarin hij waargebeurde feiten en fictie subtiel in elkaar laat samenvloeien.                                Het is merkbaar dat de auteur gedegen onderzoek heeft gedaan.                              Met zijn vlotte schrijfstijl en fijnzinnig taalgebruik, weet hij een impressie van het Berlijn in de jaren twintig beeldend te verwoorden.

Personages worden duidelijk beschreven.

Naast Adolf Hitler voert van Laerhoven ook andere historische figuren op, zoals Rudolf Hess, Albert Einstein, Floris Jespers en Bertold Brecht.                            Gedurfd, maar geloofwaardig tussen de fictieve personages.

Voor lezers die geïnteresseerd zijn in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog is dit boek zeker een aanrader.

Dossier Feuerhand toont ons op meeslepende wijze dat de diepe, ontroerende liefde van een kind de basis kan worden van extreme rassenhaat.

4****

 

 

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p