Recensie

‘Ik heb vliegangst‘ van Arlen Hoebergen mocht ik recenseren voor Uitgeverij Elmar, waarvoor mijn hartelijke dank.

RECENSIE

Titel: Ik heb vliegangst. Diagnose: paniekstoornis

Auteur: Arlen Hoebergen

Uitgeverij: Elmar

Verschijningsdatum: februari 2018

Genre: Literaire non-fictie; Gezondheid – Psychologie

Paperback – 199 Bladzijden

ISBN: 978 903 389 264 83

NUR: 320; 777

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                                Arlen Hoebergen (1964) groeide op in een Oost-Brabants dorp. Hij studeerde scheikunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij zijn vrouw Jeannette leerde kennen. Na hun studie zijn ze samen naar Japan gegaan om te promoveren.

Daarna trekken ze samen de wijde wereld in. Elk jaar een andere exotische bestemming.

In 2011 lopen ze als eerste door Chili. Een monstertocht door het langste land ter wereld. Hierover schreef Arlen het boek ‘Gemaakt om te lopen 6242 kilometer te voet door Chili’. Het boek werd gepubliceerd in oktober 2016.

Tegenwoordig maken ze graag (lange) fietstochten.

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                    Het boek begint met een voorwoord geschreven door Lonneke Mechelse, psychologe.

Ze legt onder andere uit dat een paniekstoornis vaak een diepere achterliggende oorzaak heeft. Ongeveer drieënveertig procent van de Nederlandse bevolking ervaart ooit psychische klachten, desondanks zijn er nog steeds vooroordelen. Psychische klachten veroorzaken veel leed en zijn een belangrijke reden voor verzuim op het werk. Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende aandoeningen.

Arlen beschrijft op een fijne duidelijke manier wat er gebeurt als hij tweeënvijftig jaar is en voor zijn werk naar Bonaire mag. Hij houdt van reizen. Als bijna alles geregeld is slaat de vliegangst toe. Alleen al de gedachte om naar Bonaire te reizen zorgt ervoor dat de angst bezit van hem neemt. Zo erg, dat hij het niet erg vindt om in het verkeer een ongeluk te veroorzaken, waardoor hij niet kan vliegen. Hij is boos, verbaasd en bang voor zijn eigen gedachten.

Hij maakt een afspraak met zijn huisarts, die heeft het druk en Arlen belandt bij de arts in opleiding.                                                                                                                    Wat kan ik van hem verwachten en wat weet die er nu van.                                        Totaal geen ervaring en kennis uit een boek.              

Na een aantal vragen stelt de arts vast dat Arlen last heeft van een angst- of paniekstoornis eventueel gepaard gaande met hyperventilatie. Arlen gelooft dit niet. Hij is nooit in paniek als hij vliegt, juist heel rustig. Hij is wel vaker beroerd en duizelig geweest als hij vloog en hoopte dan dat het snel over was.

Arlen wordt doorverwezen naar de psychiatrische verpleegkundige van de huisartsenpraktijk, waar hij diezelfde middag al terecht kan; Zelfde diagnose.      Zij adviseert om toch te gaan vliegen, want therapeutisch gezien is dit beter en hij moet er maar vanuit gaan, dat hij ziek wordt. Hij kan ter ondersteuning een tablet oxazepam slikken en iets tegen de misselijkheid.

De angst bij die gedachte is zo heftig, dat hij beslist om niet naar Bonaire te gaan en informeert zijn werkgever. Die heeft er gelukkig begrip voor en geeft hem alle ruimte en tijd om uit te zoeken wat er echt aan de hand is.

Arlen besluit hulp te zoeken bij een psycholoog. Dit moet wel iemand zijn die hem aanspreekt, met wie het klikt en hij geen nummer voor is.

Ik wil geen dertien-in-een-dozijnpatiënt zijn met een standaardprobleem en een standaardoplossing krijgen.

In de paar gesprekken die volgen wordt duidelijk waar de angst vandaan komt en dat deze voornamelijk is gelegen in het feit, dat hij op school werd gepest.      De psychologe stelt voor om EMDR te proberen; EMDR wordt vaak toegepast om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. In het gesprek dat daarop volgt stelt hij zelf voor om In vivo exposure (confrontatietherapie) te proberen.

Arlen vraagt zich af waar zijn gedrag, handelen, gedachten en angst vandaan komen. Hiervoor moet hij terug naar de herinneringen uit zijn jeugd, iets toelaten wat hij jaren verdrongen heeft blijkt niet gemakkelijk te zijn. Hier is moed voor nodig.

‘Nou ja, je wordt toch gevormd door je jeugd, dus misschien heeft dit wel invloed’, zegt Jeannette.

Arlen neemt ons mee in zijn gedachtegang van nu én waarin hij terugkijkt naar zijn jeugd. Beeldend weet hij situaties en zijn angst te verwoorden.                    Zijn gevoelsleven heeft hij weggestopt en hij vertelt waarom, al was hij zich hier voor de therapie niet van bewust. Tevens wordt duidelijk waarom hij altijd zo gedreven en veeleisend naar zichzelf was. Zijn jeugd heeft hem gevormd, zowel in negatieve als positieve zin.                                                                                                    Jeannette is een sterke vrouw, die niet oordeelt, relativeert en hem liefdevol confronteert met zijn gedrag en handelen.

Daar ligt ook de sleutel: het mag er zijn, de angstklachten mogen er zijn.

Dit openhartige verhaal maakt duidelijk, dat je je niet hoeft te schamen voor angst, dat het iedereen kan overkomen, maar dat er mensen zijn, onder anderen perfectionisten, die gevoeliger zijn om een (angst)stoornis te ontwikkelen. En dat het probleem vaak in de jeugd is ontstaan door een traumatische gebeurtenis, maar pas op latere leeftijd tot uiting kan komen. Misschien wel juist bij mensen waar je het niet bij verwacht. De sterke onder ons.

De mens kan vooruitkijken en dat heeft nadelen.

Achter in het boek is een bijlage opgenomen over ‘angst’: ‘Wat is angst’, ‘Waarom krijg ik een angststoornis’, ‘Vrouwen vaker angstig’, ‘Afkortingen en begrippen’ en ‘Organisaties’.

Ik durf niet en de klas lacht.                                                                                                 Beheersing.                                                                                                                            Controle.                                                                                                                                  Schaamte.                                                                                                                            Zwakte.                                                                                                                                        Wat nog meer?                                                                                                                        A.N.G.S.T.

4****

Bekijk hier de trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=2c66s6c54K8

 

 

 

 

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p