Recensie

Brenda van Es vroeg mij om ‘In Spanje schijnt altijd de zon’ te recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Brenda!

 

RECENSIE

Titel: In Spanje schijnt altijd de zon

Auteur: Brenda van Es

Uitgeverij: 100 jaar na vandaag

Verschijningsdatum: Februari 2018

Genre: Waargebeurd

Paperback – 257 Bladzijden

ISBN: 978 94 926 130 28

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                                Brenda van Es volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en haalde haar tweedegraads lerarenopleiding. Ze maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en non-profit-organisaties.

De auteur schrijft levensverhalen.

In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok naar Andalusië; Spanje, om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn levensverhaal’. Daarnaast geeft ze op afstand schrijfcoaching aan mensen, die deel hebben genomen aan een schrijfweek en hun verhaal thuis afschrijven.

In januari 2018 startte ze op Ibiza met schrijfretraites voor ‘ondernemers met een goed verhaal’.

In februari 2017 verscheen haar boek Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven.

 

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                  De lezer leest altijd zichzelf

Met een vlotte pen beschrijft Brenda waarom ze samen met Albert naar Spanje wil vertrekken, waar ze tegenaan lopen en of het een goed besluit is geweest.

Brenda en Albert denken al zeven jaar na om uit Nederland te vertrekken. Ze willen ergens anders een nieuw leven opbouwen. Weg van de regen en smoezelige kantoren. Alleen nog maar zon, slippers en frisse lucht. Alles mag van hun anders.

Jarenlang staat Colombia op nummer één. Het land heeft hun hart gestolen en ze zijn er meerdere keren geweest. Tijdens hun huwelijksreis verblijven ze er zelfs drie maanden. Toch besluiten ze om dit niet te doen, omdat ze hun familie vaker dan één keer in de vijf jaar willen zien. En dan komt Andalusië in beeld.

Een dramatische gebeurtenis zorgt ervoor dat ze de knoop doorhakken.                  Alles komt in een sneltreinvaart terecht.

Zes maanden later is het zover. Ze hebben hun baan opgezegd en hun huis verhuurd. Met een volgepropte Volkswagen rijden ze Nederland uit op weg naar Granada, aan de flanken van de Sierre Nevada.

Blijven dromen is het stomste wat je kunt doen.

Albert droomt ervan om met vakantiegangers ellenlange fietstochten door het ruige gebergte te maken.                                                                                                                  Brenda is ervan overtuigd dat Spanje dé plek is om levensverhalen te schrijven.

Er komen geen aanmeldingen. Als het niet gaat zoals ze hadden gehoopt, komt er een moment dat ze aan alles twijfelen. Hebben ze de juiste keuze gemaakt?                Zijn hun plannen wel haalbaar? Valt hun droom in duigen?.

Realistisch laat Brenda ons zien wat er allemaal komt kijken bij een vertrek naar het buitenland. De taal spreken is belangrijk. Cultuurverschillen moet je zien te overbruggen. Met gevoelens van eenzaamheid, tegenslagen, frustraties, loslaten, doorzetten en weer opnieuw beginnen moet je leren omgaan.

Tweeënhalve maand onafgebroken samen optrekken, ook al verdraag je elkaar goed, is niet voor iedereen geschikt. Zeker in het begin is dit het geval: je hebt nog geen vrienden en familie zit in Nederland. Je bent op elkaar aangewezen en je moet in staat zijn elkaar op te peppen als het tegenzit.

Het duurde een week voordat ik rustig genoeg was om nuchter te kunnen kijken hoe de kaarten lagen.

Dit verhaal is de beleefwereld van Brenda en géén handleiding voor als je wilt emigreren. Daarom zul je ook nergens lezen hoe bijvoorbeeld de gezondheidszorg in Spanje is geregeld of welke wetgeving er geldt.

Brenda weet op beeldende wijze een plaatje te schetsen van hun leven in Spanje.      De omgeving en gewoontes van het land worden uitgebreid beschreven en hierdoor voel je Brenda’s liefde voor Spanje.

De cover ziet er uitnodigend uit door de titel en de groene sticker waarop te lezen staat: ‘Ons vertrek naar Andalusië’, maar niet op de laatste plaats door de  sinaasappelboom en de warme oranjeachtige kleuren.                                                  De titel heeft witte letters, behalve het woord ‘altijd’ dat is mintgroen en geeft de lezer het gevoel dat er ups- en downs zijn en dat de zon niet altijd schijnt.

Wonen, werken en een sociaal leven opbouwen in het buitenland is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Als je alles voor elkaar hebt is het een mooi en fijn leven.      Aan de ander kant, het leven in Nederland heeft ook zijn voordelen, dat is de conclusie die Brenda trekt.

Taalkundig is er een aandachtspunt hier en daar. Dit heb ik de auteur laten weten en zal gecorrigeerd worden.

Als lezer kom je ook een aantal Spaanse woorden en zinnen tegen, maar deze zijn niet hinderlijk bij het lezen.

Het verhaal wordt levendig door het e-mailverkeer, sms-berichten en whatsapps van vrienden en potentiële cursisten en vakantiegangers.

Brenda heeft een positief verhaal verteld, dat een goede kijk geeft op hun leven in Spanje en dat je als lezer voldoende laat meeleven.

4****

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p