Recensie

Paul Opdam vroeg mij ‘Herinneringen voor later‘ te recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Paul!

 

 

RECENSIE

Titel: Herinneringen voor later

Auteur: Paul Opdam

Uitgeverij: Mogelijk gemaakt door SWA

Genre: Dichtbundel

Paperback – 42 Bladzijden

ISBN: 978 90 814 270 05

 

Paul tijdens zijn interview door het AD op 4 mei 2018.

 

OVER DE AUTEUR:                                                                                                                  Paul Opdam (1976) zijn wieg stond in Leiden. Tegenwoordig woont hij in            Alphen aan den Rijn en heeft een vriendin.

Autisme dreef hem in zijn jeugd richting eenzaamheid.                                                Een nieuwe school, dichten en schrijven werden zijn redding.

Paul is muzikant in de Jostiband waar hij accordeon speelt en hij krijgt gitaarles.

Als kind raakte Paul geboeid door de vreemde tekens die in de krant stonden. Tijdens zijn schooltijd schreef hij reeds verhalen. In 1988 schreef hij zijn eerste gedicht over illegaal vuurwerk. Dertig jaar later zijn dit er bijna duizend.

Paul heeft een passie voor vreemde talen. Hij schrijft zijn gedichten dan ook in het Afrikaans, Engels, Frans, Fries en natuurlijk in het Nederlands.

Paul heeft twee keer een prijs behaald bij Buuren Literair.                                                Hij werd derde in 2006 met zijn gedicht Het geluid van de vallende sneeuw en tweede in 2007 met Arm klein kereltje.

Elk gedicht krijgt een nummer en wordt opgeschreven in een schrift.

In het begin schreef Paul de titels van zijn gedichten op een A-viertje.                    Om deze lijst niet telkens opnieuw te hoeven schrijven, schreef hij nieuwe titels steeds kleiner er tussenin. Een kennis merkte op, dat het priegelig geschreven was. En zo ontstond Paul zijn pseudoniem ‘Priegel’.

Onder dit pseudoniem verschenen zijn eerste twee dichtbundels De stem van de zwijgende en Herinneringen voor later.

Zijn derde dichtbundel Straten van gedachten én zijn vierde dichtbundel Strate van gedagtes, die in het Afrikaans geschreven is, worden 11 mei 2018 gepresenteerd.

 

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                    Paul is een beelddenker.

Beelddenkers denken in beelden en gebeurtenissen en niet in woorden en begrippen. Je kunt het ruimtelijk denken noemen.                                                          Ze werken het liefst met hun ogen en hun opgedane ervaringen.

Paul schrijft vanuit zijn hart en dat is duidelijk te merken in zijn mooie, gevoelige, realistische en leuke gedichten. Sommige gedichten zijn zelfs filosofisch te noemen.

Vrede

De kaart met de route                                                                                                          die naar vrede leidt                                                                                                            kunnen wij er niet mee uit de voeten                                                                                  Of zijn wij hem kwijt?

Hij laat zich verwonderen over de kleine dingen en stelt zich vragen over actuele onderwerpen. Alles wat hij waarneemt of hoort slaat hij op als beeld.                      Vanuit die gedachten en gevoelens schrijft hij gedichten.

In deze bundel zijn een aantal gedichten opgenomen die betrekking hebben op zijn jeugd en het leven in het algemeen. Paul is geen prater. Met zijn gedichten geeft hij de zwijgende ‘ik’ een stem.                                                                                                Hierdoor kan hij zijn emoties kwijt en gedachten ordenen.

Wachten

Jij bent vertrokken                                                                                                                maar niet uit mijn gedachten                                                                                                jij bent zoals de sneeuwklokken                                                                                            in de zomer die op de winter wachten.

Dat Paul zijn leven ups- en downs kent is voelbaar in zijn gedichten.                            Elk gedicht wordt op passende wijze vergezeld van een foto, waardoor de gedichten nog meer gaan spreken.

Na het lezen van deze bundel heb je een redelijk goed beeld van de man achter de gedichten, of zoals hij zelf zegt: de man in de gedichten.

Het is een kunst op zich om letters tot woorden te maken en uiteindelijk zinnen te vormen, die gevoelig, treffend en realistisch zijn. Paul kan dit!                                    Met eenvoudige bewoording weet hij de lezer keer op keer te raken.                  Fijnzinnig zet hij de lezer aan tot nadenken.

Mooie momenten

Dat wat ooit eens was
maar er niet meer is
is dat wat ik nu
soms zo ongelooflijk veel mis

Maar door ze te noteren
blijven mooie momenten altijd bestaan
want al is de tijd
vaak ongezien mijn schrijfsels voorbijgegaan

Door alles terug te lezen
wat ik allemaal heb opgeschreven
roep ik die mooie momenten
allemaal terug in mijn leven


Misschien zouden wij dit als lezer, als mens, ook meer moeten doen.

Het was een waar genoegen om deze gedichtenbundel, waar voor elk wat wils in staat, te mogen lezen.

Zelf zegt hij: Het beste gedicht, is het gedicht ik nog moet schrijven.

5*****

Interesse in een of meerdere gedichtenbundels?

Bestellen en info  bij Paul Opdam

 

 

6 Reacties

  1. Wat een prachtige gedichten heeft hij geschreven, mooi dat je er hier ook enkele hebt neergezet. Mooie recensie en ik ga het boek bestellen. Wil al zijn gedichten uit dit boek graag lezen. Kan alleen niet vinden waar, heb al gegoogled.

  2. Bedankt Mieke voor de recensie van mijn tweede dichtbundel “Herinneringen voor later” het is een van de mooiste cadeau wat ik ooit gekregen heb en zal zeker uitpakken in nieuwe gedichten voor een nieuwe dichtbundel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p