Recensie

‘Raaf en Papegaai’ van Li Lefebure & Jenny Bakker mocht ik recenseren voor Uitgeverij Clavis.

Met genoegen gelezen.

Dank je wel!

 

 

RECENSIE

Titel: Raaf en Papegaai. Naar de bron van de Nijl

Auteur: Li Lefebure

Illustrator: Jenny Bakker

Uitgeverij: Clavis

Verschijningsdatum: April 2018

Genre: Kinderboek – Educatief – Leren lezen

Hardcover – 30 Bladzijden

ISBN: 978 90 448 3263 1

NUR: 287

OVER DE AUTEUR                                                                                                          Schrijfster Li Lefebure zag het levenslicht in 1970 in Rocourt, België.                Momenteel woont ze met haar vriend, haar twee zonen en twee cadeauzonen afwisselend in Schimmert en Maastricht.                                                  Ze studeerde Frans en Russisch. Boeken schrijven vindt ze echter veel leuker.            Ze heeft al een aantal kinder- en prentenboeken op haar naam staan.                          Haar debuut ‘Draakje Donatius heeft het koud’, schreef ze samen met              Margot Senden.                                                                                                                        ‘Het magische wereldfeestenboek’ heeft ze samen met schrijfster Esther Walraven geschreven.

Haar zoons Sepp en Bendt zijn haar inspiratiebron.

Sepp stelde altijd veel vragen, zoals ‘Hoe ontstaat regen?’ en ‘Waarom heeft een zebra zwart met witte strepen?’. Zo kwam Li op het idee om boeken over Raaf en Papegaai te schrijven.

Dit het achtste boek over Raaf en Papegaai.

OVER DE ILLUSTRATOR:                                                                                                    Jenny Bakker (1966) studeerde aan de Kunstacademie ‘Illustratieve vormgeving’. Haar ouders hadden een boekenwinkel. Lezen en tekenen deed ze als kind graag en veel. Toen Jenny 10 jaar was maakte ze haar eerste boekomslagen.

 

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                      Samen leren lezen met ‘Raaf en Papegaai’ is ook nog spannend.

Het is winter in Nederland. Raaf en Papegaai vinden het koud in het bos.                    Ze besluiten op reis te gaan naar Afrika. Daar is het veel warmer.                                  Ze vliegen naar de bron van de Nijl. Eekhoorn, hun vriend, zwaait ze uit.

Na een lange en vermoeiende reis komen ze in Afrika aan.                                          Als Raaf zich niet vergist ziet hij de Nijl.                                                                Papegaai vraagt: ‘weet je het zeker Raaf?’                                                                      Raaf weet het zeker. Dit is de langste rivier van de wereld.                                              ‘Ik zie wel acht rivieren’, zegt Papegaai.                                                                  Lachend vertelt Raaf: ‘we kijken nu naar de delta van de Nijl.’                                    ‘Wat is een delta?’, vraagt Papegaai.                                                                                Raaf vertelt: ‘een delta is een waaier van vertakkingen van een rivier.                            Ze komen allemaal uit in de zee.’

Uil heeft hem dit verteld voordat ze op reis gingen.                                                        Ze kijken wat verder en zien een woestijn. En daar staat een kameel.                          Ze vliegen snel naar de kameel.

Raaf zegt: dit is mijn vriend Papegaai en ik ben Raaf.’                                                        Hij vraagt: ‘Is al dat water de Nijl?’                                                                                        ‘Ja, dat klopt’, zegt Kameel.                                                                                                      Wat is de Nijl lang!                                                                                                              ‘We gaan naar de bron om te overwinteren’, zegt Papegaai.                                              Er is niet één maar twee bronnen, vertelt Kameel. Bij het meer is het mooi.                Je kunt er lang slapen. Maar het is wel nog ver weg weet Kameel.

Raaf vliegt in een boom om te gaan slapen. Papegaai is ook moe, maar wil het eiland verkennen en nieuwe vrienden maken.

Onderweg naar Afrika hebben Raaf en Papegaai al een visarend, krokodil en cobraslang gezien.                                                                                                                Het werd nog gevaarlijk. Hoe zou het met de krokodil, visarend en cobraslang zijn afgelopen?

In Afrika zien ze een olifant, giraf, baviaan en gazelle. Ze worden vriendjes met een chimpansee. Die vindt het leuk dat Raaf en Papegaai er zijn. Hij stelt ze voor aan zijn groep. Het avontuur van overwinteren kan beginnen.

Dit leerzaam boek heeft tekstblokken op drie leesniveaus: een, twee en drie jaar leesonderwijs. Deze zijn herkenbaar aan de wolk van Eekhoorn, de vette letterdruk van Papegaai en de gewone letters van Raaf.

Misschien was het beter geweest om drie aparte boeken voor de doelgroepen te maken? Ieder kind kan dan op zijn eigen niveau het hele boek lezen.                            Het gevoel om zelf een boek helemaal alleen te kunnen lezen geeft kinderen zelfvertrouwen.

Achter in het boek zijn een aantal weetjes opgenomen over de nijlbaars, de Nijl en het Victoriameer. Op de laatste bladzijde is een landkaart afgedrukt. Hierop zie je Raaf en Papegaai rond de wereld vliegen.

Dit boek heeft kleurrijke illustraties, die het aantrekkelijk maken voor kinderen om zelf te lezen of voorgelezen te worden. De illustraties zijn levensecht getekend, zodat kinderen een goede indruk krijgen hoe het dier eruitziet.

De auteur heeft een vlotte en eenvoudige schrijfstijl. Hierdoor is het voor kinderen goed te begrijpen. De liefde waarmee dit boek is geschreven, is voelbaar.                  De auteur verwoordt alles dusdanig, dat dieren tot leven komen.                              De omgeving wordt beeldend beschreven.

De auteur en illustrator zijn erin geslaagd om een aantrekkelijk, spannend en illustratievol boek te maken waarin kinderen spelenderwijs meer te weten komen over Afrika, de Nijl en de dieren die daar leven.

4*****


Score 0.0 van 5 sterren.
€15,95
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

  1. Mooi beschreven wat er zich in het boek afspeelt.Lijkt me een leuk boek voor de kinderen om te zien hoe Raaf en Papegaai rondvliegen om zo wat van de reis naar Afrika te leren. Maar inderdaad als ik lees dat er 3 niveaus in verwerkt zijn, lijkt me het voor het kind van niveau 3 te makkelijk om te lezen.. Het in drie verschillende niveaus uitgeven is denk geen gek idee. Mijn kleinkinderen vonden het altijd prachtig om voorgelezen te worden, vooral ook als er veel plaatjes te zien waren, hadden ze er een betere voorstelling bij en ja ik vond het erg leuk om te doen. Maar toen ze zelf begonnen met lezen was het wel fijn als het boek niet al te moeilijk was.

  2. Dat kan ik mij voorstellen Ans.
    Als een kind kan lezen wil het ook graag het hele boek alleen lezen, denk ik.
    En het moet een uitdaging blijven voor degene die verder zijn met lezen.

    Verder is het een mooi en spannend boek.

    Dank je wel Ans!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p