Recensie

‘Breekpunt’ van Rick Meijer.

Gerecenseerd voor de kinderboeken groep van FB

 

 

RECENSIE

Titel: Breekpunt

Auteur: Rick Meijer

Illustrator: Joke Eikenaar

Uitgeverij: Clavis

Verschijningsdatum: juli 2017

Genre: Kinderboek – 7 tot 9  jaar

Hardcover – 108  Bladzijden

ISBN: 978 90 448 3042 2

NUR: 282

OVER DE AUTEUR:                                                                                                                  Rick Meijer (1979) zijn wieg stond in Lichtenvoorde. Hij is getrouwd met Saskia en vader van Lana en Sam

Op jonge leeftijd las hij Snelle Jelle. Avonturenverhalen met als rode draad sport vond hij geweldig.

Toen hij ouder was en ook avonturenfilms ontdekte, begon het te kriebelen.              Het leek hem fantastisch om bij kinderen hetzelfde gevoel op te roepen als wat hijzelf had mogen ervaren.

Het duurde tot zijn vierendertigste levensjaar eer Rick zeker wist dat hij schrijver wilde worden. Amper vier jaar later was zijn eerste kinderboek een feit.

Breekpunt is het eerste deel uit de ‘Grandslam serie’

Momenteel schrijft Rick aan het tweede deel Dubbelspel.

In november 2017 verscheen Onderschept, het eerste deel van de serie ‘FC De Madonna’s.’ Dit boek schreef hij samen met Gerard van Gemert.

Daarnaast schrijft Rick columns onder andere over voetbal en het vaderschap.           En werkt hij aan een Fantasyboek. In de toekomst wil hij graag een boek schrijven over en tegen pesten.

 

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                  De auteur neemt ons mee naar de tennisbanen die vlakbij het Hakbos liggen.              Op de cover zien we de vrolijke Mats en Stan in hun tenniskleding en de uitgelaten Jelle met een tennisbal in zijn mond. Op de achtergrond aan de rand van het Hakbos, staat Marinus.

Mats, Stan, Nikki en Jelle zijn vaak op de tennisbanen. En niet zomaar.                      Ze moeten oefenen voor de clubkampioenschappen. De winnaar mag meedoen aan een gaaf tenniskamp. Tijdens dit kamp zullen ze getraind worden door de beste tennisleraren. Aan het eind wordt er een onderling toernooi gespeeld.

De winnaar hiervan mag meedoen aan de provinciale kampioenschappen.                Er staat sportief gezien dus veel op het spel. Natuurlijk willen Mats en Stan heel graag winnen. De stoere Stan is ervan overtuigd dat hij gaat winnen en daagt Mats uit. Mats is stiller en meer een denker, dat zie je ook aan zijn tennisspel.

Eindelijk is het zover: Mats moet in de finale tegen zijn beste vriend Stan spelen.

Nikki, waar Mats stiekem een beetje verliefd op is, wordt kampioene bij de meisjes en zij mag naar het tenniskamp.

Wie gaat er bij de jongens winnen? Mats of Stan?

Hé, rustig aan, man’, zei Stan. ‘Je kunt nu eenmaal niet zo hard slaan als ik’.

Mats is erg gehecht aan zijn trouwe viervoeter Jelle. Hij neemt hem overal mee naar toe. Tot het noodlot toeslaat: Jelle verdwijnt spoorloos. Mats is ten einde raad.          Hij gaat Jelle zoeken, maar zonder resultaat. Stan heeft een goed idee en samen hangen ze overal flyers van Jelle op. Dit levert ook niks op. Jelle is weg en blijft weg. Wanhopig blijft Mats zich afvragen waar Jelle is. Hij ligt er zelfs wakker van.

Een paar dagen later krijgt Mats onverwacht telefoon van de tennisbond. Hij is door het dolle heen. Gelukkig heeft hij nu afleiding.

Tijdens het tennissen zien ze maffe Marinus staan. Een oude man met lang grijs haar, een baard en een bleek gezicht vol met rimpels. Hij woont samen met zijn hond in het Hakbos. Er wordt verteld dat hij hier naartoe verhuisd is, omdat hij in het dorp waar hij eerst woonde, iemand iets heeft aangedaan, zegt Stan.                      ‘Wat dan en wie’ vraagt Nikki met een angstig stemmetje.                                         ‘Misschien zijn vrouw wel’ zegt Stan geheimzinnig.                                                          Ze vinden het een enge man en zijn blij als Maffe Marinus verder wandelt.

Een paar dagen later beleven Mats en Stan een spannend avontuur in het Hakbos. Ze hebben een geluid gehoord en willen weten of het waar is wat ze daar horen.        Het is al bijna donker en ze vinden het ook wel griezelig.                                          Toch gaan ze het Hakbos in.

Komen ze te weten wat ze hebben gehoord? En loopt hun avontuur goed af?

De jongens liepen op hun tenen richting het oude huis. Kraaaaak!

De auteur heeft een spannend en sportief verhaal geschreven voor jongeren vanaf tien jaar. De onderliggende boodschappen worden begrijpelijk verwoord. Ze laten zien wat echte vriendschap en voor elkaar opkomen inhoudt. De kinderen ervaren wat het betekent om te winnen of verliezen en hoe ze hiermee om kunnen gaan.  Dat zenuwen een belangrijke rol kunnen spelen bij een wedstrijd is de kinderen wel bekend. De auteur laat een ‘prof’ tennisser uitleggen wat je hieraan kunt doen.

Kinderen die niet of pas tennissen en er weinig tot niets van afweten kunnen struikelen over de technische tennistermen. Je kunt dit ook zien als leermoment.  Het avontuur en het educatieve voeren de boventoon.

De karakters worden voldoende uitgediept en het verhaal wordt beeldend verteld.    Je ziet Mats groeien in het verhaal, mede door zijn doorzettingsvermogen en het opvolgen van advies en tips.

Een aantal toepasselijke tekeningen, samen met de korte hoofdstukken en de slechts honderdacht bladzijden maken dat dit boek gemakkelijk te lezen is door de doelgroep.

Het verhaal heeft een spannend plot en alles wordt duidelijk. De auteur is echter slim geweest en laat met de zin ‘Op naar het volgende, pap.’ doorschemeren dat er een vervolg komt op Breekpunt.

4****

 


Score 4.8 van 5 sterren.
€13,95
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

 

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

 

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p