Recensie Ladders van schuim

Jan P. Meijers vroeg mij ‘Ladders van schuim’ te recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Jan P.!

RECENSIE

Titel: Ladders van schuim

Auteur: Jan P. Meijers

Uitgeverij: aquaZZ

Verschijningsdatum: Mei 2018

Genre: Literaire roman

Paperback – 233 Bladzijden

ISBN: 978 90 784 59 880

NUR: 301

 

OVER DE AUTEUR 

Jan P. Meijers (1966) is schrijver, lezer, gitarist en luisteraar.

Zijn eerder gepubliceerde boeken zijn:

Weg zonder bestemming in 2016, De man op zolder in 2003, De sok en het zadel en andere verhalen in 2000 en Het residu in 1994.

Daarnaast schreef hij een groot aantal verhalen en gedichten in diverse bundels.

In 2017 won hij de Elly Blom Poëzieprijs en de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van Heel Nederland Schrijft. In 2018 won hij de verhalenwedstrijd van Literairwerk.

Uitgeverij aquaZZ publiceerde in 2017 een verhaal van Jan P. in de wedstrijdbundel Droomverhalen.

SAMENVATTING EN MIJN MENING   

De geschiedenis van een eerste liefde.

In Ladders van schuim volgen we Peter Bolder van lagereschoolkind op weg naar volwassenheid, in de jaren tachtig. Het is een realistisch verhaal.

Peter en zijn oudere zus Marjon wonen in een arbeidersbuurt. Zijn vader is fabrieksarbeider en zijn moeder zorgt voor het huishouden en de kinderen. Zijn beste vriend Wilfred woont samen met zijn moeder en zus Heidi op een woonboot.

Wilfred komt uit een beter milieu en als arbeiderskind speel je alleen met kinderen uit jouw straat. Peter lapt dit aan zijn laars. Wilfred is zeer zelfverzekerd en dat trekt de rustige en soms twijfelende Peter aan. Bovendien heeft hij ook nog een knappe oudere zus.

‘O, pas je op,’ zei mijn moeder tegen mij. ‘Het zijn niet ons soort mensen.’

Wilfred nodigt Peter uit om naar zijn verzameling modelbouwvliegtuigen te komen kijken. Peter is enthousast en wil ook een verzameling. Als hij eindelijk genoeg gespaard heeft koopt hij zijn eerste vliegtuig: de Focke-Wulf. Een vliegtuig uit de oorlog. Helemaal gelukkig is hij als het vliegtuig in elkaar staat. Trots loopt hij naar beneden om het aan zijn moeder te laten zien. Tot zijn grote ontzetting slaat zijn moeder het vliegtuig uit zijn handen. Het valt op de grond en is kapot. Zijn moeder veegt het bij elkaar en gooit het in de prullenbak. Hij begrijpt er niets van. Op weg naar zijn kamer kan Peter tot halverwege de trap zijn tranen inhouden. Hij is boos op zichzelf. Waarom is hij naar de verzameling van Wilfred gaan kijken? Zijn moeder had hem nog zo gewaarschuwd voor hem.

De rust uitstralende cover geeft het verschil aan tussen arbeiderswijk en ‘beter milieu’. De plek waar Wilfred woont. Hiertussen wordt Peter heen en weer geslingerd. Het zal uiteindelijk de plaats zijn waar zijn ogen geopend worden. De auteur doet dit op een beeldende manier waarbij de emoties van Peter voelbaar zijn.

Vooroordelen gaan over mensen die je niet kent.

Na de zomervakantie gaat Peter naar de brugklas havo/vwo. Dit valt niet goed bij de andere jongens uit zijn klas. Die gaan allemaal naar de lts. Zijn schooltas moet het vaak ontgelden. Thuis vertelt hij niets. Hij wil zijn ouders niet teleurstellen of ongerust maken en zeker zijn moeder niet.

Jaloezie is een zinloze luxe. Alleen domme mensen zijn jaloers.

Peter zijn moeder is een lieve vrouw, maar haar opvattingen zijn kortzichtig en ze vindt het moeilijk dat de maatschappij verandert. Vader kan hier gemakkelijker mee omgaan en is ook toegeeflijker. Tussen moeder en Marjon is er geregeld gekibbel over kleding, haardracht, uitgaan en zakgeld. En dan maakt ze het in moeders ogen helemaal bont: ze gaat samenwonen in plaats van te trouwen. Peter bemoeit zich er niet mee; hij vindt dat zijn moeder gelijk heeft.

Zijn lichaam verandert. Meisjes worden interessant. Peter bekijkt en vergelijkt ze.

Zijn gedachten dwalen menigmaal af, als hij de stiekem uitgeknipte foto’s bekijkt van vrouwen in badpak of bh, en zelfs eentje van een vrouw in de douchecabine. Ze wekken zijn eerste seksuele lustgevoelens op.

Op school maakt Peter kennis met mevrouw Edenhof, lerares Frans. Ze draagt een kokerrok. Hierdoor gaan zijn hormonen nog meer opspelen en neemt zijn fantasie een loopje met hem.

Wilfred zit op het gymnasium in een andere plaats. Peter ziet hem nog weinig. Als hij Wilfred per toeval tegenkomt verloopt het gesprek moeilijk. Na dat gesprek vraagt Peter zich af wat voor een vriend Wilfred eigenlijk is.

Peter is goed bevriend met Roos, een klasgenote. Roos neemt Peter vaak mee naar huis. Peter weet niet of zij verliefd is op hem en durft het ook niet te vragen.

Subtiel wordt het lesbisch zijn en de daarmee gepaard gaande problemen, zoals er niet vooruit kunnen komen en het niet bespreekbaar zijn, door de auteur aangeroerd.

Tijdens Peter zijn eerste relatie wordt de titel van dit boek duidelijk.

Kan Peter vasthouden aan de woorden van zijn moeder? Woorden die inmiddels in zijn geheugen gegrift staan en die voor hem de waarheid zijn.

‘Je doet het met één of geen.’

Of kan Peter de omringende normen en waarden mettertijd accepteren en zijn eigen weg vinden in de maatschappij?

Het verhaal neemt de tijd om Peter letterlijk en figuurlijk van dichtbij te zien groeien. Hij krijgt zijn eigen gedachten en ideeën. Hij maakt weloverwogen zijn eigen keuzes en handelt hiernaar. De beleefwereld en het karakter van Peter worden goed verwoord en zullen voor veel lezers herkenbaar zijn.

Een roman die hoofd en hart, opvoeding en verliefdheid bij elkaar brengt, gecombineerd met de ontwikkeling van eigen identiteit.

Dit heeft de auteur voortreffelijk weten te beschrijven.

Literatuur wordt geboren als er in het leven iets misloopt.

4****


€19,50
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over.

 

 

 

 

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p