Recensie

Daniëla Postma schreef  ‘Jouw levensverhaal hoort in een boek thuis’ en vroeg of ik dit wilde recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Daniëla!

 

RECENSIE

Titel: Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis

Auteur: Daniëla Postma

Uitgeverij: Droomvallei

Verschijningsdatum: April 2018

Genre: Non-fictie

Paperback – 288 Bladzijden

ISBN: 978 94 92 84 41 94

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                                    Daniëla Postma (1967) is boekcoach, redacteur en vormgever.

Boeken oefenden een magische aantrekkingskracht op haar uit vanaf het moment dat ze leerde lezen en schrijven.                                                                                        Ze volgde een opleiding aan de Frederik Muller Academie, die is opgericht vanuit de boekenbranche en inmiddels is gefuseerd met de Faculteit Media, Communicatie en Informatie.

Jarenlang kwam het er nauwelijks van boeken te maken. Ze bleef wel altijd bezig op haar eigen vakgebied. Intussen ontwikkelde ze de specifieke vaardigheden waarom levensboeken vragen: interviewen, foto’s bewerken, publiciteit en helder krijgen wat belangrijk is in het leven en wat misschien toch niet.

Postma helpt mensen boeken te maken, waarin ze met elkaar delen hoe je positief kunt omgaan met tegenslag en verlies, zodat je elkaar kunt troosten, stimuleren en inspireren en domweg samen kunt genieten van al wat goed is.

In het maken van boeken met levensverhalen komt voor Daniëla alles samen wat haar vak zo waardevol en boeiend maakt: diepgaande contacten met mensen, het stoeien met teksten en vormgeving en het regelen van allerlei ditjes en datjes.

Ieder mens is als een boek waarin je nooit uitgelezen raakt.

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                  In Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis beschrijft de auteur wat er allemaal komt kijken voordat je jouw boek daadwerkelijk hebt uitgegeven.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om een levensverhaal te schrijven.              Foto’s kunnen een handig hulpmiddel hierbij zijn.                                                    Mensen hebben allemaal een andere invalshoek. Ze schrijven op hun eigen manier.

In het boek vertelt Daantje hoe zij een bepaald thema heeft aangepakt.

Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis is opgedeeld in negen hoofdstukken:

 1. Planning
 2. Interviewen
 3. Research
 4. Schrijven
 5. Redactie
 6. Beeldmateriaal
 7. Vormgeving
 8. Drukwerk
 9. Boekfeestje

Ieder hoofdstuk heeft dezelfde rubrieken en opbouw:

 • Hoe doet Daantje dat?
 • Gedicht
 • Tips
 • Het verhaal van een auteur
 • Idee-in-beeld
 • Ervaringen van auteurs
 • En nu jij …

In het boek komen negen auteurs aan het woord. Zij vertellen onder andere hoe hun boek tot stand kwam, waar ze tegen aanliepen en geven tips.

Een tip die Agnes van Overveld geeft: blijf dicht bij jezelf. Ga op zoek naar wat de lezer wil en noteer alles wat in je opkomt. Word een expert in observeren.                  Door alles wat je ziet stap voor stap op te schrijven, neem je mensen mee in het verhaal. Schrijven is kijken.

Het eerste verhaal is van Daniëla Postma, de auteur van dit boek.                                  Hierin beschrijft ze op boeiende wijze hoe het boek voor haar schoonouders tot stand is gekomen.

In het hoofdstuk Interviewen wordt duidelijk aangegeven hoe je een interview het beste kunt opbouwen. In een bijlage wordt extra aandacht geschonken aan kwetsbare mensen interviewen.

De ‘ghostwriter’ ontbreekt ook niet in dit boek. Er wordt uitgelegd wat hij doet en hoe hij te werk kan gaan. Hoe hij ervoor zorgt dat jouw boek er komt.

Elk boek is oorspronkelijk een gesprek van mens tot mens.

Voor de gedichten is gekozen voor een ander aantrekkelijk lettertype.                          De tekst is voornamelijk in het donker bruin; door het boek heen wordt ook gebruik gemaakt van andere kleuren, zoals bijvoorbeeld groen, blauw en paars, wat het speels maakt.                                                                                                                            Op passende wijze wordt tekst vergezeld door kleurige illustraties of zwart-witfoto’s.

Het boek is in begrijpelijke taal geschreven. Het hele traject vanaf het idee tot de laatste punt wordt behandeld.

De bijlagen bevatten informatie waar je als auteur je voordeel mee kunt doen onder andere:

 • Je boek promoten
 • Bronnen voor research
 • Leeslijst voor extra inspiratie

Als je je eigen boek wilt gaan schrijven is dit boek zeker inspirerend; een aanrader!

En dan zie ik het                                                                                                              Zomaar ineens zie ik                                                                                                                Hoe bijzonder je bent

In wat je zegt                                                                                                                          en denkt                                                                                                                                  en doet

En nu dus hebt gedeeld                                                                                                    met mij

VERMENIGVULDIG GELUK

4****

 


€22,50
Mogelijk niet beschikbaar
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

 

.

 

 

6 Reacties

  1. Wat leuk dat mijn tips in jouw resencie staan, Mieke!
   Verder wens ik de lezers van dit boek veel inspiratie. Een boek schrijven is een heel karwei. Maar met dit boek van Daniëla heb je een goede handleiding in je bezit. Ik raad dit boek dan ook van harte aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p