Recensie De ware levenskunst

Felix Sperans schreef ‘De ware levenskunst’ en vroeg mij om dit boek te recenseren, wat ik graag heb gedaan.

Dank je wel Felix!

 

RECENSIE

Titel: De ware levenskunst

Auteur: Felix Sperans

Uitgeverij: Gelderland

Verschijningsdatum: Januari 2015

Genre: Psychiatrie

Paperback – 119 Bladzijden

ISBN: 978 94 91 826 252

NUR: 875

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                                    Felix Sperans (1944) zijn wieg stond in Molenbeek-Wersbeek; België.                             Felix is auteur en schilder.

Hij is een ongewenst kind. Als hij twaalf jaar is brengt hij enige tijd door bij de paters, in een college voor priesterroepingen. Al snel droomt hij ervan missionaris te worden.

De paters vinden hem niet geschikt voor het priesterambt. Hij besluit psychologie te gaan studeren in Leuven. Daar komt hij tot de conclusie, dat deze studie hem niet de juiste kennis oplevert van ‘het echte leven’. Hij stopt met deze studie, trouwt en krijgt twee kinderen. Hij wordt verzekeringsinspecteur.

Begin jaren tachtig loopt zijn huwelijk stuk. In hetzelfde jaar wordt bij Felix de diagnose schizo-affectieve stoornis vastgesteld. Dit is een combinatie van schizofrenie en manische depressie. Hij wordt invalide verklaart.

In 1999 richt hij de vereniging ‘Psychiatrisme’ op en schrijft hij meerdere boeken over zijn leven, zijn ziekte en over de manier waarop hij daar tegenaan kijkt en mee omgaat.

Enkele boeken van Felix:

 • Een mooie oude dag
 • De wanhoop nabij
 • Bij de psychiater
 • Anders bekeken
 • Zo word je gelukkig

 

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                Dit is een waargebeurd verhaal.

Je dromen waarmaken is zoveel moeilijker dan erover praten.

In dit boek beschrijft de auteur op meeslepende wijze de gesprekken en briefwisselingen die hij heeft met Peter.

Peter, een achttienjarige student, belt Felix op een avond op. Hij heeft in een tijdschrift gelezen over Felix en zijn ziekte. Ze kennen elkaar niet.                                  Felix vraagt zich dan ook af: ‘Wie is Peter en wat wil hij van mij?’

Peter heeft een hulpvraag met betrekking tot zijn steeds terugkerende depressies en achtervolgwaanzin. Hij vraagt zich af: ‘Ben ik gek geworden? Kan ik genezen of kan ik toch maar beter zelfmoord plegen? Misschien weet jij wat ik kan doen, Felix?’

Felix zijn antwoord is kort en krachtig: ‘Je moet zo snel mogelijk naar een psychiater. Met de juiste behandeling en medicijnen kunnen ze deze ziekte onder controle krijgen en misschien wel genezen.’

Peter krijgt het adres en telefoonnummer van een psychiater waar Felix goede ervaringen mee heeft.

Een aantal weken later neemt Peter weer contact op met Felix.

Hij is inmiddels opgenomen in een psychiatrische kliniek, heeft medicijnen en gaat zich langzaamaan beter voelen. Bij hem is de diagnose schizo-affectieve stoornis vastgesteld.

Na dit telefoongesprek gaat Felix elke woensdag bij Peter op bezoek.                Tijdens hun gesprekken blijkt dat Peter vol zit met vragen met betrekking tot zijn ziekte; kan hij weer gaan studeren? En hoe zit het met werken en een relatie?      Hoe gaat hij om met zijn beperkingen en geeft hij invulling aan zijn leven? Wat moet er van hem worden?

Geluk is een werkwoord, een kwestie van de juiste levensingesteldheid te vinden. Geluk is iets dat je moet verdienen.

Felix heeft overal een antwoord op. Het zijn echter niet de antwoorden waar Peter op dat moment op zit te wachten. Felix bekijkt alles anders; draait alles om. Probeert het positieve van zijn ziekte te zien en eruit te halen wat er nog inzit.      Hij houdt zich niet meer bezig met bijzaken van het leven. Hij geeft ook uitgebreide uitleg over het hoe en waarom. Soms iets te langdradig, waardoor het verhaal langzaam wordt.

Leven is wat je jezelf wijsmaakt.

Werken? Is dat dan zo leuk? Hij gelooft er stellig in, dat een relatie je veel vrijheid ontneemt. Felix is ervan overtuigd, dat ziek zijn gezond is. Hij geeft zijn mening over God en leven na de dood. Felix vertelt wat het betekent om te sterven zonder te leven. Hij verwoordt op begrijpelijke wijze dat wij aan naastenliefde doen uit eigenbelang. Het thema ‘onrecht’ komt ter sprake, omdat Peter hiermee te maken krijgt. Wat zijn fouten en verdiensten? En wat is de toekomst van het verleden?        Is leven van een uitkering beter dan in luxe leven?

‘Eerlijk gezegd, ik vind het allemaal nogal moeilijk, maar vooral onheilspellend,’ onderbrak Peter me plots.

Peter is een slimme jongen en denkt over alles na. Vaak tot piekerend toe.                  Bij elke volgende ontmoeting met Felix heeft hij weer nieuwe vragen.

Gaat het Felix lukken om Peter te overtuigen van zijn inzichten en gedachten?

Leert Peter om te gaan met zijn beperkingen en kan hij deze volledig accepteren?

De titel De ware levenskunst en de cover, waarop een man met gespreide armen in een open veld staat, geven de inhoud van dit boek exact weer.

De NUR-code doet vermoeden, dat het hier om een wetenschappelijk boek over de psychiatrie gaat. Dit is het zeker niet. Het is een waargebeurd verhaal geschreven door ervaringsdeskundige Felix. De gesprekken en briefwisselingen worden in romanvorm weergegeven.

In het verhaal zien we hoe twee gekwetste zielen elkaar vinden in een bijzondere vriendschap. Ze groeien naar elkaar toe, zoals een kleinzoon en zijn bompa.

Felix weet haarfijn de vinger op de zere plek te leggen, mede door zijn eigen moeilijkheden, herkenbare situaties en problemen waar hij zelf ooit tegen aan liep.

Het boek geeft een goed inzicht in de gedachte- en beleefwereld van een psychiatrische patiënt. Ook hun gevoelsleven wordt duidelijk beschreven.                Jammer, dat het een langdradig verhaal is geworden.                                                      Dit boek kan de naaste omgeving en hulpverleners helpen om deze mensen beter te begrijpen.

Leven, echt leven, gebeurt voornamelijk in je hoofd.

Schrijfstijl: 3***

Verhaal: 4****


€15,95
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Reacties

 1. Hele mooie recensie, Mieke.

  Ook fijn om te lezen dat je nu duidelijk onderscheid maakt in de sterren, verhaal en schrijfstijl.
  Heel fijn om te lezen.

 2. Mooie duidelijke recensie die laat zien waarover het boek gaat. Het zijn altijd uitgebreide recensies van je die je een goed inzicht geven over het verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p