Recensie De weg naar Brandon Creek

Hebrina Blok schreef  ‘De weg naar Brandon Creek‘ en vroeg of ik haar roman wilde recenseren. Dit heb ik met veel genoegen gedaan.

Dank je wel Hebrina!

 

RECENSIE

Titel: De weg naar Brandon Creek

Auteur: Hebrina Blok

Uitgeverij: Paris Books

Verschijningsdatum 1 Juni 2018

Genre: Literaire roman

Paperback – 211 Bladzijden

ISBN: 978 94 928 83 261

NUR: 301

 

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                        Hebrina Blok (1949) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, werkte als lerares en bekleedde diverse museale functies. Ze trouwde, kreeg achtereenvolgens een zoon en een dochter en mag zich sinds enkele jaren oma noemen.

De dementie van haar vader vormde de aanleiding voor haar debuut                         De Leugenboom (2013).

In De Leugenboom beschrijft Hebrina wat Alzheimer betekent voor de directe omgeving. Haar vader verloor de waarheid. Zij ging voor haar gevoel over een grens door over hem te schrijven. Uit de vele reacties blijkt dat haar verhaal anderen helpt met die waarheid om te gaan. Schrijven heeft zin.

Verhalen van allerlei aard die indruk op haar maken combineert ze met fantasie tot een groter geheel.

Schrijven betekent jezelf zijn, over drempels stappen en zoeken naar waarheid.            In jezelf, in je omgeving, in verhalen, in je personages. Je zoekt het waarom, zowel in het echte als in het verzonnen leven. Er is geen verschil.

 

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                Een verhaal voor eenieder die zijn gevoel durft toe te laten en een traan niet schuwt.

De rode draad in deze roman is het boek van Brandaan uit de zesde eeuw.                Brandaan was een abt in een Iers Klooster. Hij las in een boek dingen die hij niet kon geloven. Hij werd door God met een gammel bootje de oceaan opgestuurd om de verhalen die hij niet geloofde zelf te beleven en op te schrijven.                                  In 1976 heeft de Ier Tim Severin dezelfde reis over de oceaan gemaakt; hij  kwam tot de ontdekking dat de verhalen van Brandaan op waarheid berusten.

In deze roman vertelt de auteur het meeslepend, indrukwekkend en waargebeurde verhaal over het leven van Eva; we zien haar opgroeien van verwaarloosd en mishandeld lagere schoolmeisje tot volwassen vrouw en moeder op zoek naar echte liefde, geborgenheid en vertrouwen.

Haar jeugd zal een grote invloed blijven houden op Eva haar leven.              Daarnaast is één gebeurtenis waar niemand Eva voor kan beschermen; een die haar letterlijk en figuurlijk blijft achtervolgen.

Hoe erg kan het zijn, het leven van een kind.

Tante Suus en oom Wim nemen Eva en haar zus Janneke mee op vakantie naar Cadzand. De buren van hun vakantiehuis hebben een zoon; Brendan. De korte ontmoeting met Brendan en de slechts minimale aanraking, zorgen ervoor dat Eva niet meer loskomt van Brendan.

Eva leest als kind het boek van Brandaan; dit fascineert haar.                                    Eenmaal volwassen besluit ze naar Ierland te gaan op zoek naar de waarheid van Brandaans verhaal en háár waarheid.

In Ierland geniet ze van de natuur; maakt lange wandelingen en overdenkt haar en hét leven. Ze ontmoet Wallace, Paddy en Mairin met wie ze een waardevolle vriendschap opbouwt.

Haar geld raakt op en Eva is genoodzaakt te gaan werken.                                          Per toeval vindt ze een baan als au-pair bij een rechter. Wie schets haar verbazing als dit Brendan blijkt te zijn? Hij is getrouwd met Nuala en samen hebben ze een zoon van vier jaar: Tristan.

Er is maar één vraag die door me heen woelt: waarom kwam ik uitgerekend hier Brendan tegen? Ierland is zo groot!

Het wordt geen gemakkelijke klus. Haar gevoelens voor Brendan probeert ze weg te duwen. Nuala blijkt veel met zichzelf bezig te zijn en kijkt niet om naar Tristan.    Tijdens een intens gesprek met Nuala gaat Eva meer van haar begrijpen.                Het gesprek neemt echter een onverwachte wending.

Nuala leefde met haar kind op het scherp van de snede, alleen bekommerd om zichzelf.

Is er dan toch een leven samen voor Brendan en Eva weggelegd?

 

Het levensverhaal van Eva dat ze opschreef in de hoop dat haar zoon dit naar haar dood leest, is cursief geschreven. Tijdens het schrijven kijkt ze geregeld terug op haar leven en dat van haar zoon. Ze ontziet zichzelf niet. Ze legt haar zoon uit waarom ze bepaalde beslissingen heeft genomen. Ze probeert haar zoon te begrijpen. Ontvlucht hij de werkelijkheid? Al schrijvende ziet ze overeenkomsten tussen Nuala, haar stiefmoeder Klaske en zichzelf.

Associatie is een wonderlijk fenomeen, dat je onverwachte paden brengt.

De auteur ontrafelt respectvol gevoelens en gedachten van de personages en weet deze haarfijn bloot te leggen. Ze geeft de lezer een levensles mee in al zijn facetten; geluk zit in kleine dingen die we vaak vergeten, omdat ze zo gewoon lijken, maar het niet zijn; geborgenheid, vrijheid, natuur, mensen die ons omarmen, echte liefde en daaraan durven toegeven. Hét en jouw leven in het bijzonder; hoe geef je hier invulling en sturing aan. Hoe zorg je dat je door anderen niet overvraagd wordt.        Wat zijn je verwachtingen? De vaak keiharde realiteit kan ons tot inzicht brengen.

Het leven is een reis waarin je om de haverklap op de proef wordt gesteld, net als Brandaan in zijn boot.

De weg naar Brandon Creek is een adembenemend mooi alsook hartverscheurend verdrietig verhaal, dat de lezer nog lang zal bijblijven.

De plot is verbijsterend … net op het moment dat …

Dat tere gevoel van geborgenheid…

Er is liefde en liefde, grote liefde en kleine liefde, liefde is puur en liefde is waanzin, liefde is hoop en liefde is wanhoop. Zie er maar eens wijs uit te worden.

4**** Schrijfstijl                                                                                                              4**** Verhaal                                                                                                                    4***** Originaliteit                                                                                                            5***** Psychologie

 


€15,-
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over.

 

 

 

 

8 Reacties

  1. Ik ben verrast door de breed uitgesponnen recensie die je schreef over mijn roman DE WEG NAAR BRANDON CREEK. Je hebt je er geweldig in verdiept. Dankjewel! Ik hoop dat je nog vele boeken van vele auteurs zult recenseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p