Recensie Een vreemde aap

Li Lefébure schreef  ‘Een vreemde aap’ en vroeg mij om dit boek te recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Li!

 

RECENSIE

Titel: Een vreemde aap

Auteur: Li Lefébure

Illustrator: Jenny Bakker

Uitgeverij: Clavis

Verschijningsdatum: Mei 2018

Genre: Kinder-jeugdboek 7 t/m 12 jaar

Hardcover – 88 Bladzijden

ISBN: 978 90 448 3254 9

NUR: 282 en 283

 

 

OVER DE AUTEUR:                                                                                                      Schrijfster Li Lefebure zag het levenslicht in 1970 in Rocourt, België. Momenteel woont ze met haar vriend, haar twee zonen en twee cadeauzonen afwisselend in Schimmert en Maastricht. Ze studeerde Frans en Russisch. Boeken schrijven vindt ze echter veel leuker. Ze heeft al een aantal kinder- en prentenboeken op haar naam staan. Haar debuut ‘Draakje Donatius heeft het koud’, schreef ze samen met Margot Senden. ‘Het magische wereldfeestenboek’ heeft ze samen met schrijfster Esther Walraven geschreven. Daarnaast zijn er acht boeken over Raaf en Papegaai gepubliceerd.

Een vreemde aap; In de schaduw van de chimpansee is tot stand gekomen dankzij Jane Goodall. Jane is een voorbeeld en inspiratiebron voor Li.                                        Li wil met dit boek kinderen en volwassenen laten zien wat Jane in Gombe ontdekt heeft over chimpansees.

 

Jane Goodall is een Engelse biologe en antropologe Ze heeft zich gespecialiseerd in de primatologie en ethologie. Veertien jaar deed ze onderzoek naar het familiale en sociale leven van chimpansees. In de jaren zestig werd ze geaccepteerd door wilde chimpansees en zette zo de wetenschap op zijn kop.

 

 

OVER DE ILLUSTRATOR:                                                                                                  Jenny Bakker (1966) studeerde aan de Kunstacademie ‘Illustratieve vormgeving’. Haar ouders hadden een boekenwinkel. Lezen en tekenen deed ze als kind graag en veel. Toen Jenny 10 jaar was maakte ze haar eerste boekomslagen.

 

SAMENVATTING EN MIJN MENING                                                                                    In Een vreemde aap vertelt de auteur het fascinerende verhaal van Jane Goodall door de ogen van chimpansee David Grijsbaard.

In het boek zijn een aantal bladzijden besteed aan een fictief dagboek van Jane.      Op deze manier krijgt de lezer een goed beeld van wat Jane heeft ervaren tijdens haar onderzoek. Haar observaties en het eerste contact met de chimpansees worden duidelijk beschreven.

Goliath, de leider van de chimpansees, is dikke vriendjes met David Grijsbaard. Ze wonen samen met andere chimpansees, bavianen en franjeapen in het oerwoud van Tanzania; een onafhankelijk land in Oost-Afrika.

Chimpansees zijn grote sterke mensapen; ze lijken op mensen en gedragen zich ook zo. De mannetjes beschermen de andere chimpansees en gaan op jacht naar voedsel en de vrouwtjes zorgen voor de kinderen.

De kinderen stoeien met elkaar, maken ruzie en zijn lief voor hun broertjes, zusjes en vriendjes. Ze spoken ook van alles uit.

Op een dag ziet David Grijsbaard een vreemde aap. Het is een witte aap met alleen haren op het hoofd. Het is een vrouwtje, dat ziet hij. Wat heeft ze op haar lichaam? Dat zijn geen bladeren; wat dan wel vraagt hij zich af. Wie is ze en wat komt ze doen? Hij wordt er onrustig van.

Na een paar dagen ziet David de vreemde aap weer. Ze zit in een kleine grot.        Een grot als deze heeft David nog nooit gezien; hij lijkt ook niet op de grotten die hij kent. De witte aap heeft bananen bij zich. Die lust David wel; het is zijn lievelingsfruit. Als de vreemde aap even niet kijkt rent hij naar de bananen en neemt ze mee. Een stukje verderop schilt hij de bananen en eet ze op. Heerlijk zijn ze; hij smult ervan.

Mel is een jonge aap en wees. Overleven in de jungle is moeilijk als je nog zo klein bent. Hij voelt zich verloren en mist zijn moeder. Dagenlang, nadat zijn moeder is overleden, loopt hij naar de plaats waar hij haar voor het laatst heeft gezien en roept haar. David vindt het zielig voor Mel. Net als hij het met Goliath bespreekt ziet hij dat chimpansee Spindle zich ontfermt over Mel; hij adopteert hem. Mel is helemaal blij; hij wijkt niet van de zijde van Spindle. Spindle moet op jacht naar voedsel en Mel kan niet mee. Stiekem volgt Mel Spindle toch. ’s Avonds is Mel weg. Dit tot grote schrik van de andere chimpansees. Samen gaan ze Mel zoeken. Ze vinden hem niet.

Waar is Mel gebleven?

Mike is een rebelse chimpansee, die graag de leider van de groep wil worden. Goliath vindt hem nog niet sterk genoeg; hij is nog een puber. Mike daagt Goliath constant uit met zijn krankzinnige gedrag; er ontstaan spanningen.

Wie gaat dit winnen?

De vreemde witte aap duikt weer op; ze heeft nog meer bananen bij zich ziet David. Wat wil ze toch? Ze kijken elkaar aan en het lijkt alsof ze wil zeggen: ‘Deze heb ik voor jou bewaard.’ Als ze in haar kleine grot zit rent David naar de bananen en neemt ze mee. Hij heeft een raar gevoel bij die witte aap. Hij weet niet wat het is. Soms zou hij aan haar lange haren willen voelen; onderzoeken wie ze is. Haar beter leren kennen. Ze heeft een vriendelijk gezicht en niets aan haar is dreigend.            Ze loopt hier nu al twee jaar rond en heeft niemand kwaad gedaan.                  Misschien is ze wel eenzaam en wil ze vriendjes met ons worden, denkt David.

Zullen ze vrienden worden of gaat dat niet lukken, omdat deze vreemde aap geen chimpansee is?

De illustraties zijn treffend en spreken kinderen zeker aan. De cover is uitnodigend en maakt nieuwsgierig. Opvallend is dat een aantal bladzijden niet zijn genummerd.

De auteur heeft niet alleen een spannend en leerzaam verhaal voor kinderen geschreven; ze heeft ook terdege onderzoek gedaan naar de ervaringen van Jane en wat deze allemaal heeft ontdekt over chimpansees. Hierdoor is het boek ook boeiend voor de oudere jeugd en zelfs volwassenen. De omgeving wordt beeldend beschreven. Ze weet zich goed te verplaatsen in David en Goliath hun gevoelsleven en gedachtegang. De dialogen tussen beide chimpansees zijn levendig waardoor je als lezer onmerkbaar vergeet dat het niet om mensen gaat.

Aanrader!

 

4**** Verhaal

4**** Spanning

4**** Schrijfstijl

 

.


Score 4.5 van 5 sterren.
€19,95
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com. Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over.

 

 

8 Reacties

  1. Hele mooie recensie van een boek dat me heel interessant lijkt voor mijn kleindochters om te lezen. Zo komen ze meer te weten over het leven van de chimpansee.

  2. Wat een ontzettend leuk idee om vanuit dat standpunt het verhaal te schrijven. Als het boek net zo interessant is als deze recensie, zal ik het zeker bestellen voor mijn kleinkinderen.

  3. Dank je wel voor de mooie recensie, Mieke.
    Het was geweldig om aan dit boek te werken. Zo interessant om in het leven van dr. Jane Goodall te ‘duiken’. Wat een bewonderenswaardige vrouw. Ze stimuleert mij enorm om goed voor onze aarde en haar dieren te zorgen. Ik hoop met mijn boek een kijkje in Jane’s leven te geven en mensen zo ook te stimuleren een steen(tje) bij te dragen.
    Liefs Li

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p