Recensie ‘Uit de zwartlederen koffer’

Jeroen Dirk Rook schreef ‘Uit de zwartlederen koffer’ en vroeg mij deze verhalenbundel te recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Jeroen Dirk!

 

 

RECENSIE

Titel: Uit de zwartlederen koffer

Auteur: Jeroen Dirk Rook

Uitgeverij: Boekscout

Verschijningsdatum: 1 Juni 2018

Genre: Verhalenbundel

Paperback – 134 Bladzijden

ISBN: 978 94 022 4558 5

NUR: 303

 

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                              Jeroen Dirk Rook (1969) is geboren in Baarn. Als tiener schreef hij zijn eerste gedichten en verhalen. Hij ging studeren aan de TU in Delft, maar dat bleek geen succes. Na wat omzwervingen als hotelportier en hondenbelastinginspecteur werd hij rond zijn drieëntwintigste cameraman voor de televisie; een beroep dat een deel van zijn passies invulde. Het deel dat wilde dichten en schrijven kon hij niet loslaten. Nu, op middelbare leeftijd, vindt hij het tijd om zijn creatieve koffer te openen voor een breder publiek.

Uit de zwartlederen koffer is zijn debuut.

 

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING                                                                                  De cover laat een vergezicht van de zee zien; daarin drijft een koffer.                        Een verdwaalde bladzijde uit een notieblok is aangespoeld; ligt voor het oprapen.      Deze bombastische auteur heeft koffer en bladzijde opgepakt en hiermee zijn droom waargemaakt.

De verhalenbundel bevat zeer uiteenlopende verhalen; merendeels fictie.                    Drie verhalen zijn autobiografisch: Sigaartje in de nacht, Wintersport en Maanadoratie. Deze gaan over bezonken momenten in de herinnering van de auteur.

Uit de zwartlederen koffer is vernoemd naar het laatste en tevens langste verhaal in de bundel.

Aan al die onvervulde dromen en wensen,                                                                        die in een poging te vliegen                                                                                          gevangen zijn in mijn hoofd.                                                                                                    De tralies neergezet                                                                                                                door gebrek aan vertrouwen,                                                                                        gebrek aan geloof dat ik meer kan,                                                                                   meer durf, dan ik nog durf te dromen …                                                                            Die tralies … ze moeten open,                                                                                                niet om te bewijzen aan de wereld wat ik kan,                                                                  maar om te bewijzen aan mezelf,                                                                                        dat de vleugels van mijn dromen                                                                                   mezelf kunnen dragen                                                                                                          en kunnen vliegen                                                                                                              naar een plek waar geen verbrande schepen zijn.

Bovenstaande woorden schreef de auteur op bladzijde zes en geven voortreffelijk weer waarom deze bundel er is gekomen en waar hij overgaat.

De auteur is een beeldend verteller; aan fantasie ontbreekt het hem niet.                    Diverse thema’s komen aan bod; passie, erkenningsdrang, schuldgevoel, liefde, verliefdheid en passie. Passie, dromen waarmaken en je hart volgen komen meermaals terug in de verhalen.                                                                                          Ieder verhaal heeft een diepere betekenis; aan de lezer om te ontdekken welke boodschap erin schuilt.

De tijd dringt. De koffer moet open. De ooit glimmende sloten zitten onder de krassen.  Het zwarte monster moet verwerkt worden, geschud, gedrild en bedwongen totdat de top bereikt is, of waren het juist de diepten der spelonken van de ziel?

De goed opgebouwde verhalen hebben een mooi ritme; bijna poëtisch.            Jammer genoeg wordt dit onderbroken door clichématige verkleinwoorden en door het teveel in details treden.

De auteur zou met behulp van een redacteur deze bundel echt tot bloei kunnen laten komen. Samen de puntjes op de i zetten; het overbodige eruit halen, wijzigen en aanvullen.

De auteur heeft het zeker in zich om deze ongepolijste diamant te laten schitteren.

Knap debuut!

Volg jij je hart of doe je wat er van je verlangd wordt … ?

 

Verhalen 4****

Schrijfstijl 3***


Score 4.7 van 5 sterren.
€19,-
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com. Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over.

4 Reacties

  1. Heel erg mooi weergegeven waar de bundel over gaat, je recensie maakt me nieuwsgierig naar de diverse verhalen. Zo te lezen zijn die allemaal erg verschillend.

  2. Passie, dromen waarmaken en je hart volgen. Dat zou iedereen moeten doen. Deze schrijver heeft het gedaan met mooie verhalen.
    Heldere en heel mooie recensie, Mieke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p