Recensie Vriendschap … en meer

Alexandra Alink schreef ‘Vriendschap … en meer’ en vroeg mij deze gedichtenbundel te recenseren, wat ik graag heb gedaan.

Dank je wel Alexandra!

 

 

RECENSIE

Titel: Vriendschap … en meer

Auteur: Alexandra Alink

Illustrator: Frances Raboen

Uitgeverij: Book2B

Verschijningsdatum: September 2018

Genre: Gedichtenbundel – Poëzie kinderen en jongeren

ISBN: 978 90 8268 34 24

NUR: 290

 

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                          Alexandra Alink (1970) is getrouwd en heeft twee kinderen.

Verhalen vertellen heeft ze altijd gedaan. Sinds een paar jaar schrijft ze deze ook op.

Haar debuut Elfenstof in Drabbeldam verscheen in 2017.

De gedichtenbundel Vriendschap … en meer schreef Alexandra, omdat ze vindt dat er nog te weinig gedichtenbundels zijn voor kinderen en jongeren. Ze denkt dat haar boek toegankelijk is en tieners aan het lezen krijgt.

 

 

OVER DE ILLUSTRATOR                                                                                            Frances Raboen (1971) is gefascineerd door menselijk gedrag en de gedachtes die daarbij opborrelen. De tegenstelling erin: bescherming ervan of juist het gevecht ertegen. Het gaat over een bijna naïeve maar oprechte verbazing; over het gedrag van anderen en dat van haarzelf. Over zelfreflectie die soms snoeihard is of de dingen die ze soms liever niet in zichzelf wil zien.

Ze gebruikt materialen en disciplines die uiteenlopen van hout, wol, karton en aluminium; van tekenen tot schilderen of het maken van een installatie. Moeilijk in een hokje te vangen dus.

Ik heb niet voor het kunstenaarschap gekozen om in een hokje gestopt te worden.

 

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING                                                                              De auteur heeft twintig gedichten geschreven over ‘vriendschap’, die voor meisjes en jongens tussen de tien en veertien jaar herkenbaar kunnen zijn.

Jammer genoeg zijn de bladzijden, gedichten en de inhoudsopgave voor in het boek niet genummerd.

Alexandra weet in eenvoudig woordgebruik, op rijm, de gevoelige snaar te raken.

Een voorbeeld hiervan is het gedicht ‘Morgen’, waarin ze beschrijft hoe een jongen ervan droomt om uit zijn schulp te kruipen en niet meer gepest te worden.

Ze verwoordt de gevoelens van een jongen, die verliefd door de dag heen fladdert; zijn hoofd op hol en vlinders in zijn buik. Het gedicht heet: ‘Sinds ik jou’.                  Op de cover staat de illustratie die ook naast dit gedicht is afgebeeld; op de achterkant staat het gedicht.

In het gedicht ‘Weet je …’ beschrijft ze de gedachte van een meisje dat verliefd is.

Alexandra laat ook een andere kant van vriendschap zien in het gedicht ‘Waarom’; hierin vraagt een jongen zich af waarom zijn vriend plots zo stom kijkt en zich dom gedraagt; echte vrienden begrijpen elkaar.

In deze bundel staan gedichten die gaan over de leuke en minder leuke kant van vriendschap: verliefd zijn, je alleen voelen, roddels, hoe moeilijk het is zonder vriend(in), waardevolle vriendschappen en het verlies hiervan.

 

Echte vrienden

De meeste vrienden heb je niet je hele leven

Sommige vrienden zijn er zelfs maar even

Of dan weer wel en dan weer niet

Soms geeft het einde veel verdriet

Maar zolang je samen bent is het fijn

En kun je de wereld aan alsof het nooit anders zal zijn …

 

Naast elk gedicht is een foto afgebeeld; daarin een mooie illustratie die past bij de tekst en foto. De afbeeldingen voegen zeker iets toe; ze maken de bundel vrolijk.

De tekst van de gedichten is in het zwart en rood gedrukt; enkele gedichten zijn afgedrukt op een paarse, groene of gele achtergrond die fris oogt.                                Op het kleurige schutblad achterin het boek staan getekende afbeeldingen van de auteur en illustrator.

Deze bundel is een aanrader voor de doelgroep.

Schrijfstijl: 4 ****

Inhoud: 4****

Illustraties en foto’s 5*****

 

NB: Kinderboekenweekgeschenk  2018.

Vriendschap staat centraal in de Kinderboekenweek van woensdag 3 oktober tot en met zondag 14 oktober 2018; het boek van Alexandra sluit hier goed bij aan.

De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Jozua Douglas; bekend van onder andere De gruwelijke generaal en De ongelooflijke Ravi Ravioli. Het motto bij het thema Vriendschap is Kom erbij!

De maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018 is illustrator Milja Praagman.

 


€13,95
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Reacties

  1. Mooie recensie over deze gedichtenbundel voor kinderen. Ik ga het boek eens in de winkel inkijken, misschien is het iets voor mijn oudste twee kleindochters van 10 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p