Recensie Late lente

Marleen Schmitz schreef ‘Late lente’ en vroeg mij deze roman te recenseren, wat ik met genoegen heb gedaan.

Dank je wel Marleen!

 

 

RECENSIE

Titel: Late lente

Auteur: Marleen Schmitz

Uitgever: Zomer & Keuning

Verschijningsdatum: Oktober 2018

Genre: Streek- en familieroman

Hardcover – 224 Bladzijden

ISBN: 978 940 191 25 70

ISBN: 978 940 191 25 87  E-book

NUR: 344

 

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                          Marleen Schmitz is geboren en getogen in Montfort, een dorp vlakbij Roermond, Limburg.

Marleen volgde een aantal jaren schrijfklassen, cursussen en workshops.                    Ze is lid van diverse schrijf- en leesgroepen, van de dialectvereniging ‘Veldeke’ en van het ‘Valentijngenootschap’.

Ze schrijft gedichten, romans, kinderboeken, verhalen en columns, zowel in het Nederlands als in het Limburgs.

Soms schrijft ze een maand lang bijzonder intensief aan een nieuw boek, zoals in november aan de wereldwijde ‘Nanowrimo (national novel writing month of in het voorjaar de schrijfmarathon van ‘Schrijfforum Zinniger Zinnen’.

In 2006 verscheen haar eerste boek: Met tegenliggers; een verhalenbundel voor volwassenen.

Romans van Marleen:

 1. Twee zussen, drie levens – 2013
 2. Tussen twee grenzen – 2013
 3. Wintervlinder –2014
 4. Zand en Zilver – 2015
 5. Zwarte ogen, groene ogen – 2016

 

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING                                                                              Op de cover van Late lente zijn rozen in de knop en bloeiende rozen afgebeeld; in combinatie met de titel perfect gekozen blijkt al snel tijdens het lezen.

De auteur neemt de lezer op pakkende wijze mee in het bewogen leven van Liesbeth. Samen met haar echtgenoot Frank heeft ze rozenkwekerij Van Bergen vanaf de grond opgebouwd. Het is inmiddels een bloeiend bedrijf.                                Frank weet alles van het reilen en zeilen van de kwekerij af. Liesbeth springt bij daar waar nodig en exploiteert hun bloemenwinkel.

Zoon Guido studeert; het is de bedoeling dat hij na zijn studie de rozenkwekerij overneemt.

Dan slaat het noodlot toe; Frank krijgt een hartaanval en overlijdt.                                Liesbeth staat er nu helemaal alleen voor en voelt zich niet capabel genoeg om de rozenkwekerij alleen te runnen. Ze mist Frank meer dan ooit, niet alleen in het bedrijf, maar ook privé.

Toon, een van de vaste medewerkers en al jaren bij het Van Bergen werkzaam, helpt waar hij kan.

Youri een jonge medewerker loopt de kantjes ervan af en heeft lak aan alles wat Liesbeth tegen hem zegt.

Als ook Guido laat weten de rozenkwekerij niet te willen voortzetten is Liesbeth ten einde raad.

Het bedrijf heeft minder inkomsten dan voorheen. Er moet iets veranderen, maar wat? Liesbeth zal haar mannetje moeten staan; gaat haar dit lukken?

Arthur, een begrafenisondernemer, heeft belangstelling voor Liesbeth en voor een deel van de rozenkwekerij.                                                                                                      Erwin, hun accountant en vriend van Frank, heeft interesse in het bedrijf; hij wil het overnemen en hier samen met Liesbeth gaan wonen.

Liesbeth weet niet wat te doen; ze twijfelt en ligt er ’s nachts van wakker.

Gaat het goed komen met de rozenkwekerij en vindt Liesbeth haar draai weer na het overlijden van Frank? Vindt ze nieuw geluk?

De auteur heeft in eenvoudig woordgebruik, waarbij het hier en daar taalkundig net iets beter kan, een echte familieroman geschreven.                                            Emoties van personages gaan alle kanten op. Ze laat Liesbeth groeien in haar nieuwe rol; ook Toon zie je veranderen. Alle karakters worden goed tot voldoende uitgediept; de verhaallijn is realistisch, zit vol geheimen en een vleugje romantiek.

Een avond wegdromen zal zeker lukken met dit boek.

 

Verhaallijn:4****

Schrijfstijl: 4****

Taalkundig: 3***

C @Mieke Wijnants

 


€11,99
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

10 Reacties

 1. Alweer een mooie recensie, als ik het zo lees doet het boek me denken aan de streekromans die ik eerder las. Je maakte me altijd zo nieuwsgierig met je recensies, dan wil lezen hoe het allemaal afloopt.

 2. Ik lees Late lente van Marleen Schmitz momenteel ook, het knappe is dat haar verhalen over gewone mensen gaan, die zo van het papier kunnen stappen en tot je vriendenkring kunnen behoren.

 3. Hoi Mieke, ik ben heel erg blij met jouw recensie van mijn Late lente. Logisch zul je zeggen want de recensie is positief. Dat is natuurlijk zo en dat speelt natuurlijk ook mee, maar daarnaast zie ik heel goed dat je veel tijd en zorg aan het lezen en recenseren besteedt. Ook je nadere uitleg op mijn vragen over bepaalde delen van de recensie maken duidelijke dat je echt wel weet waar je het over hebt.
  Ik hoop dat je mijn volgende boek tzt ook weer onder de loep wilt nemen. Voor nu heel erg bedankt.
  Marleen Schmitz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p