Recensie Alex en de drakensteen

Yoke Goris schreef ‘Alex en de drakensteen’ en vroeg mij dit kinderboek te recenseren, wat ik met veel genoegen heb gedaan.

Dank je wel Yoke!

 

 

RECENSIE

Titel: Alex en de drakensteen

Auteur: Yoke Goris

Ilustrator:

Uitgever: Boekscout

Verschijningsdatum: 24 augustus 2018

Genre: Kinderboek

Paperback – 49 bladzijden

ISBN: 978 94 022 471 21

 

 

 

OVER DE AUTEUR                                                                                                            Yoke Goris (1962) haar wieg stond in Hechtel en ze groeide op in Zonhoven, België  Ze heeft twee zonen en sinds kort een kleindochter.
Tijdens haar kinderjaren merkte ze dat zij anders was dan andere kinderen.               
Pas op latere leeftijd ontdekte ze dat ze hooggevoelig is.
Sinds twee jaar maakt zij juwelen met edelstenen, organiseert workshops en schrijft ze meditaties met een bepaalde kristal.

Haar ervaring met hooggevoeligheid deed haar besluiten om een kinderboek te schrijven; hiermee hoopt ze kinderen te kunnen helpen die ook hooggevoelig zijn. Door een steentje, dat als hulpmiddel kan dienen, kan een kind meer zelfvertrouwen opbouwen.

 

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING                                                                                De auteur beschrijft in eenvoudig taalgebruik hoe een speciaal kristalsteentje Alex gaat helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Alex is hooggevoelig; hij ziet, hoort en voelt meer dan andere kinderen.

Alex heeft het moeilijk op school. Zijn klasgenootjes doen vervelend tegen hem; hij is vaak alleen. Dat is niet leuk. Hij voelt zich anders dan andere kinderen. Hij merkt snel als iemand verdriet heeft of als het ergens niet zo fijn is. Het is een ‘buikgevoel’.

Hij is vlug onzeker en dat maakt hem in de war. Eigenlijk weet hij ook niet goed wat hij zelf wil en wat hij kan doen om er toch bij te horen. Hij breekt er zijn hoofd over maar weet geen oplossing.

Gelukkig heeft hij nu vakantie. Samen met zijn pappa en mamma gaat hij op vakantie; ze gaan kamperen in het bos. Dat maakt Alex blij. Als hij in de natuur kan spelen en op ontdekkingsreis mag gaan voelt hij zich helemaal happy.

Alex springt een gat in de lucht; hij mag in zijn eigen tentje slapen. Hoe stoer is dat?  Hij zoekt zijn spulletjes bij elkaar die hij mee wil nemen: een matrasje, slaapzak, zaklamp, katapult, zijn jas met veel zakken erin en stiekem een aansteker voor als hij een vuurtje wil maken.

Eindelijk is het zover: Alex staat meteen naast zijn bed, snel ontbijten en dan kunnen ze weg. Hij controleert nog even of hij niks is vergeten in te pakken.       
Nee, hij heeft alles bij zich.                                                                                                    ‘We kunnen vertrekken’, roept pappa.                                                                                  Alex zijn buik kriebelt van plezier als hij in de auto gaat zitten.                                        Na twee uur rijden zijn ze in de Ardennen. Alex hoort de vogeltjes fluiten, de dennengeur prikkelt zijn neus, hij ziet een eekhoorn en de zon schijnt.                 
Wat een fijne omgeving; het geeft hem rust in zijn hoofd.

Ze zoeken een mooi plekje bij het water en zetten daar hun tenten op. Hier voelt Alex zich vrij en kan hij gezonde lucht inademen.

Het avontuur kan beginnen!

Ook voor de kinderen die het boek lezen; op bijna elke bladzijde, zijn in een ander lettertype, vragen en opmerkingen opgenomen die de kinderen stimuleren om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Wat gaat Alex allemaal doen in het bos? Wie vindt hij in een grot en wordt zijn nieuwe vriendje? Welke kracht ontdekt hij? Krijgt hij meer zelfvertrouwen?

Je leest het allemaal in dit boek waarin ook nog leuke, passende en kleurrijke tekeningen staan, die de auteur zelf heeft getekend.

Als het boek uit is wacht er nog een verrassing.

Een speciaal kristalsteentje ‘Drakensteen’ heeft een belangrijke functie in dit verhaal.                                                                                                                            Kinderen zoeken vaak houvast bij een lapje of knuffel. De auteur denkt dat een kristalsteentje hen die houvast ook kan bieden. Ze kunnen de kinderen kracht, energie en zelfvertrouwen geven.

Achter in het boek staat meer uitleg over het kristalsteentje; er wordt verteld waar het kristalsteentje vandaan komt, welke kracht het heeft en waar je het nog meer voor kunt gebruiken.

Elk sprookje begint met: ‘Er was eens … ‘.                                                                          Zo begint dit boek ook; de auteur schrijft haar verhaal merkbaar vanuit haar gevoel, alsof ze een of meer kinderen het verhaal vertelt. Ze heeft het verhaal verpakt in één groot avontuur, dat hooggevoelige kinderen vanaf zes jaar tot ongeveer tien jaar, zeker zal aanspreken.                                                                                                      Wanneer een volwassene een verhaal vertelt aan kinderen, is het toch zo, dat dit  niet altijd vlekkeloos verloopt? Dat geeft ook niks; de boodschap is helder en het boek is puur en met passie in het charmante Vlaams geschreven.

 

Verhaal: 5*****

Illustraties 5*****

Schrijfstijl: 4****

 


€39,99
Mogelijk niet beschikbaar
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

 

 

6 Reacties

  1. Als ik zo weer je prachtige recensie lees denk ik dat kinderen met weinig zelf vertrouwen veel aan dit boek zullen hebben. Ook leuk en leerzaam dat verteld wordt waar het kristalsteentje vandaan komt en wat de kracht er van is.

  2. Dank je wel, Mieke. Zó mooi hoe je mijn draakje in de kijker zet. Mijn voornaamste doel is om kinderen te kunnen bereiken en via avontuur en een steentje een houvast te geven. Op deze manier kunnen zij meer zelfvertrouwen krijgen. Kinderen zijn zo puur. Laat dit voortbestaan. Ze zijn het waard! Dank je Mieke voor deze extra hulp.

  3. Wederom een mooie en leuke recensie Mieke, een mooie leidraad voor ouders met kinderen. Als ik zo door al je recensies blader ben je wel van alle markten thuis. Van Kinderboek, thriller, tot een zwaar beladen boek weet je allemaal met de juiste toonzetting te verwoorden. Klasse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p