Recensie Kiezels

Conny Hoogendoorn vroeg mij of ik haar verhalenbundel ‘Kiezels – Knarsende verhalen’ wilde recenseren.
Dat heb ik met veel genoegen gedaan.

Dankjewel Conny!

RECENSIE

Titel: Kiezels … Knarsende verhalen

Auteur: Conny Hoogendoorn

Uitgever: AquaZZ

Verschijningsdatum:  25 september 2021

Genre: Verhalenbundel

Paperback – 148 bladzijden

ISBN: 9789073180885

NUR: 303

 

 

OVER DE AUTEUR

Conny Hoogendoorn (1959) is getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen, trotse oma en woont deels in Frankrijk, deels in Nederland.

Ze begon in 2012 met schrijven van verhalen. Inmiddels zijn er ruim 40 bundels verschenen met een bijdrage van haar hand, wat haar bij haar collega’s de eretitel ‘Koningin van het korte verhaal’ opleverde.

Conny won onder andere de Calami Literatuurprijs, werd derde in de Spannende-verhalenwedstrijd van De Crime Compagnie, tweede in de schrijfwedstrijd van het Nederlands Dagblad en eerste in de Sestra verhalenwedstrijd.

Haar debuut TEGENWICHT, dat in 2016 verscheen, werd zeer goed ontvangen en een tweede uitgave is inmiddels een feit.

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING

Kiezels … Knarsende verhalen’ is een selectie van dertig, gevarieerde kortverhalen die Conny in de loop van de tijd met fijne pen schreef en waarmee ze vaker een prijs won of werd genomineerd.

De goed opgebouwde verhalen hebben een passende titel, waarvan je als lezer in eerste instantie denkt: wat moet ik hier nu van vinden?
Zoals bijvoorbeeld: ‘In het kruis getast’, ‘Een vogel voor de kat’, Praatjes voor te vaak’, ‘Wrijving geeft glans’.
Totdat je het verhaal leest en alles duidelijk wordt.

Hij wil gaan staan. Tevergeefs. Het loodzware gevoel in zijn benen jaagt hem angst aan. Misschien zou hij iemand om hulp moeten vragen.
Die man … die vrouw …

Ingenieus als Conny is, weet ze je te verrassen met ontroerende, diepgaande vertelsels.
Conny schrijft beeldend, weet personages goed uit te diepen en laat ze tot leven komen in de dialogen, wat zeer knap is in een kortverhaal.

Waarom zou Herman een geladen geweer in zijn handen hebben gehad? Het lijkt me logischer dat het nog in de auto lag en dat Aaltje het heeft gepakt toen Herman zich tijdens hun ruzie door de komst van Mijndert Mulder liet afleiden.

Ze neemt je in een aantal actuele onderwerpen mee in het alledaagse leven van de gewone mensen, waar elke mooie en minder mooie eigenschap zijn weg vindt. Ze weet begrip te kweken voor situaties waarin mensen terecht komen zonder dat ze hier schuld aan hebben. Met vooroordelen en veroordelen weet ze wel raad; ze laat in duidelijk taal zien wat ze ervan vindt.

‘Ik vind dit onprettig lezen. Er zit geen gevoel in. U was erbij. Kunt u mij vertellen wat de barkeeper te melden had, inspecteur?’

‘Noemt u mij maar gewoon Irene. Sinds mijn pensioen zegt niemand nog inspecteur tegen me. Ik begrijp wat u bedoelt, dokter. Een woordelijk uitgetikt verslag is vaak zo nietszeggend. Daarom maakte ik graag kleine notities tijdens het verhoor.

Indringend maakt ze duidelijk dat kinderen meer horen en zien dan dat ouders denken. Emotionele chantage kan tot heftige situaties leiden. Sommige verhalen hebben een thrillerachtig of geheimzinnig verloop, waarbij ruimte is voor de lezer er zelf invulling aan te geven.

Natuurlijk zal het ene verhaal de lezer meer aanspreken dan het andere, dat is logisch.
Maar … ze zijn allemaal het lezen waard zeker met de slim gevonden woordspelingen, die de goede lezer doen glimlachen. ‘Kleine moeite’ en ‘Beste broers’ grijpen de lezer naar de keel en zorgen voor zoute tranen over de wangen.

Dat de auteur met veel passie en inlevingsvermogen schrijft komt in elk verhaal tot uiting.
Ze weet zich met gemak te verplaatsen in gedachten en gevoelens, ook van een kind, en verwoordt dit ook zo.

Maar nou weet ik niet meer welke kleuren ik dan bij elkaar moet doen om Aquarium Naturels decoratif te krijgen. Omdat papa alles bij elkaar heeft gegooid. In dat groene plastic krat. Al mijn kiezels door elkaar. Waarom doet hij dat toch iedere keer. Nou ben ik weer de hele zondag bezig. Om alles weer netjes in de zakjes te doen. En te tellen. ‘Eén, twee, honderd!

Conny heeft mij constant weten te boeien en zichzelf overtroffen met haar psychologische verhalen over onder andere: pesten, narcisme, PTTS, overspel, liefde en anders zijn. Ze zet je aan tot nadenken. Heftige emoties passeren de revue in deze bundel, maar ook de humor ontbreekt niet.

‘Kiezels … knarsende verhalen’ wordt op 25 september 2021 aan de wereld getoond.

Aanrader!!!

Verhalen: 4*

Psychologie 5*

Schrijfstijl 5*

 

10 Reacties

  1. Lieve Mieke,
    Wat heb je mijn verhalen aandachtig gelezen en liefdevol besproken.
    En wat laat je me blozen. Ik zal je prachtige recensie met heel veel plezier op mijn website en social media delen.
    Dank je heel hartelijk!!! ❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p