Recensie Amalia

Claudia de Breij schreef het boek ‘Amalia’.
Met veel genoegen las ik het verhaal en schreef een recensie.

Dankjewel Uitgeverij Pluim!

 

RECENSIE

Titel: Amalia
Auteur: Claudia de Breij
Uitgeverij: Pluim
Verschijningsdatum: 16 novenber 2021
Genre: Literaire non-fictie algemeen
Hardcover  met stofomslag inclusief fotokatern met foto’s uit het privéarchief van de prinses Bladzijden; 112
ISBN: 978 94 93 25 66 37
NUR: 320

 

Prinses Amalia en Claudia de Breij. Copyright: RVD – H.K.H. de Prinses van Oranje

 

OVER DE AUTEUR

Claudia de Breij zag op 13 maart 1975 het levenslicht; Haar wieg stond in Utrecht.
De veelzijdige Claudia is getrouwd. Uit haar eerste huwelijk heeft ze een zoon.
Met haar huidige partner, met wie ze in juli 2016 trouwde,  woont ze in Utrecht samen met hun twee zonen.

Ze doorliep de mavo, havo en vwo. Daarna studeerde ze twee jaar Algemene Letteren in Utrecht.
Vervolgens nam ze kleinkunstlessen in het Parnassos Cultuurcentrum in Utrecht; al snel won ze het cabaretfestival van Parnassos.
Ze werd afgewezen voor de Amsterdamse Kleinkunstacademie, maar liet zich niet uit het veld slaan en timmerde hard en met veel doorzettingsvermogen aan haar loopbaan.

Claudia is cabaretiére, presentatrice, zangeres, radio-DJ en schrijfster.
De Breij won tussen 2006 en 2014 zesmaal de Zilveren RadioSter, de publieksprijs voor de beste vrouwelijke radiopresentator. Een nieuw hoogtepunt in haar loopbaan was haar Oudejaarsconference in 2019, waarin ze veel aandacht besteedde aan democratie.

Boeken van Claudia zijn onder andere:

  • Krijg nou tieten
  • Neem een geit
  • Lang leve ons
  • Dingen die fijn zijn.

 

OVER DE INHOUD EN MIJN MENING

Claudia de Breij zet met het boek  ‘Amalia’ de lijn van traditie voort binnen Het Koninklijk Huis. Haar voorganger Hella Haasse schreef  in 1955  het boek ‘Portret van Prinses Beatrix’  en Renate Rubinstein in 1985  het boek  ‘Alexander’.

Opvallend aan de cover zijn de begin- en laatste letter ‘A’ van ‘Amalia’, die zijn voor de helft zichtbaar, de andere helft staat respectievelijk aan de zijkant en binnenzijde van de stofomslag. De lezer ziet in feite ‘Mali’ staan; Mali is een Thaise meisjesnaam. Het betekent `bloem` … welgevormd schoon’.
Zou dit de verklaring van het deels wegvallen van de ‘A’ zijn?
Onder de titel staat inderdaad een wonderschone foto van Amalia.
Als je de stofomslag weghaalt zie je een zwarte hardcover waarop in gouden letters ‘Amalia’ staat gedrukt met exact hetzelfde lettertype zoals Amalia haar naam schrijft. Dit kun je als lezer zien aan de afbeelding, opgenomen in dit boek, van de brief die ze schreef aan Mark Rutte.

Amalia bracht haar jeugd grotendeels door op de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. In januari 2019 verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Op geheel eigenwijze heeft Claudia de Breij invulling gegeven aan die speciale vraag: ‘Amalia heeft de eerste achttien jaar van haar leven redelijk buiten de publiciteit kunnen doorbrengen. Maar nu ze achttien wordt, en in theorie koningin kan worden, is het tijd om haar aan Nederland voor te stellen. Wil jij dit doen?’

Op weg naar Paleis Huis ten Bosch wordt het nog even spannend of Claudia het weet te vinden en op tijd is.
Ze wordt ontvangen door Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Kroonprinses Amalia.
In de blauwe salon drinken ze thee: de koning zit links in een fauteuil, de koningin rechts op de brede bank, Amalia en Claudia op gepaste afstand, naast elkaar in het midden op een stoel.

Claudia weet het vertrouwen van Amalia te winnen en de weken daarna komen als vanzelf antwoorden op spontane én gerichte vragen, ook op die wat nog niet gesteld zijn.
Claudia schrijft niet alles op, om Amalia tegen zichzelf in bescherming te nemen.

‘Dan kijkt iedereen naar je alsof je een goudvis op je hoofd hebt.’

‘Op haar veertiende heeft Amalia zich verzoend  met het idee van haar toekomst.
Ze heeft zich erbij neergelegd, maar nog niet omarmd. Er is nu een muur waar ze eerst overheen moet, en pas achter die muur kan ze dan misschien iets omarmen.’

Door de ogen van Claudia en met de nodige humor wordt de lezer een kijkje gegund in het leven van de bijna achttienjarige prinses.
Tijdens het verhaal wordt duidelijk dat Amalia haar leven, buiten haar Koninklijke titel, niet veel verschilt van leeftijdsgenoten; ze gaat stappen, op vakantie met vrienden, slaapt graag, kijkt vaker in de kledingkast van haar moeder en draagt geregeld haar kleding en haar kamer moet ze zelf opruimen. Ook het warme gezin waarin ze opgroeit heeft veel overeenkomsten met een burger gezin. Ze krijgt steun en vertrouwen van haar ouders.

Koningin Maxima: ‘Het gezin is een plek om te oefenen met conflict’.

Amalia is sportief, intelligent, bescheiden, prestatiegericht, heeft humor, weet wat er speelt in Nederland en de rest van de wereld, is sociaal; in- en meelevend,  voelt zich verantwoordelijk en kan nachten dansen of  keihard studeren als dit nodig is. Ze spreekt uit wat ze denkt en voelt. Eigenschappen die haar van pas kunnen komen bij haar toekomstige functie.

In de korte hoofdstukken, die met prettige pen zijn geschreven, worden verschillende onderwerpen besproken waar Amalia eerlijk antwoord opgeeft, soms filosoferend, vaker relativerend. Hierdoor krijg je als lezer een goed beeld van wie Amalia nu is; hoe ze in het leven staat, wat ze wil bereiken, hoe ze haar toekomst ziet, waar ze zich niet voor schaamt, wat ze leuk vindt, welk bijbaantje  en welke hobby’s ze heeft.

Het is geen diepgaand journalistiek verhaal geworden, maar dat was ook niet de bedoeling.
Claudia heeft ruimschoots voldaan aan de vraag om Amalia voor te stellen aan Nederland.
Hoe zij zich verder zal ontwikkelen en wat voor een koningin zij wordt blijft een vraag, die nu nog niet beantwoord kan worden gezien haar leeftijd … edoch heeft degene die tussen de regels door kan lezen hier wel al een idee van.
Zeker is dat ze weet wat ze wel en niet wil; en dat is belangrijk voor haar toekomst.

Leesplezier: 4****
Schrijfstijl: 4****

Er is een selectie privé-fotos, die ook in het boek terugkomen, vrijgegeven ter publicatie.
Alle foto’s zijn met toestemming van Uitgeverij Pluim geplaatst.

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com. Wanneer je via deze links bestelt ontvang ik daar een kleine vergoeding over.

Amalia
Amalia
Score 4.0 van 5 sterren.
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p