Pennen met mosterd. Tips en Trucs van Leonardo Pisano; Blog 5

Pennen met mosterd

 

 

Vandaag op mijn website het vijfde blog van Leonardo Pisano met tips en trucs voor de dialogenwedstrijd Pennen met mosterd.

De dialoogschrijfwedstrijd Pennen met Mosterd wordt georganiseerd door         Inanna van de bergh  van  uitgeverij ambilicious  en Leonardo Pisano .

Leonardo is gastblogger en bespreekt in acht blogs de meest voorkomende kritiekpunten en tekortkomingen, die op toerbeurt op een andere schrijverssite zal verschijnen.

De vorige blog verscheen op de website van                                                              Odile Schmidt.  https://odileschmidt.wordpress.com/.

Doe jij al mee? Het kan nog; uiterste inzenddatum 15 oktober 2018.

De 55 beste dialogen worden door Ambilicious gebundeld en uitgegeven.                Na de prijsuitreiking wordt de bundel met de toepasselijke naam                          ‘Pennen met mosterd’ opgenomen in het assortiment van Ambilicious.               

Daarnaast zijn er mooie prijzen te winnen onder andere: 

  • ‘Olijven moet je leren lezen’, een cursus genieten van poëzie, aangeboden door Nel Goudriaan.
  • Drie promotiesets van Marne Mosterd.
  • Schrijfles naar keuze, aangeboden door Uitgeverij Qualibri.
  • Meesterklas naar keuze, aangeboden door Ambilicious Academie.
  • Een speciale prijs voor de beste dialogue only een Fles Pisano-wijn, wordt aangeboden door Leonardo Pisano, auteur van Mosterd voor de Maaltijd.

Natuurlijk mag ik als jurylid niet achterblijven en stel ook ik een prijs ter beschikking: Recensie of proeflezing van een manuscript.

Hoe leuk is dat?

De dialoog stuwt het verhaal niet vooruit

Dialogen zijn potentieel een sublieme manier om de plat vooruit te stuwen, omdat ze acties zijn die momentaan gebeuren. Iedere gesproken zin is een actie die een reactie uitlokt (of niet, maar dat is in een sociaal dier als de mens ook een reactie). Er is wel een caveat: iedere scène moet bijdragen aan verandering.

  • Ook in het dagelijks leven zeggen we soms dingen die we achteraf betreuren. Of we lopen weg van een gesprek, beseffend dat we geen manier hebben kunnen vinden ons met de ander te verbinden zoals we hadden gehoopt. Soms gebeurt het dat we balen dat we niet hebben gezegd wat we hadden moeten zeggen. Op andere momenten zeggen we precies de juiste dingen op de juiste toon – tot onze eigen verrassing. Als je wilt dat een dialoog resoneert en ergens toe leidt, zul je precies moeten weten wat het doel is van de scène en je verhaal in zijn geheel. Je moet precies weten waar je personages naartoe willen en hoe ze dat willen bereiken. Je dient uitgeknobbeld te hebben wat de intenties en beweegredenen zijn van je personages in elke scène en schrappen wat daartoe niets bijdraagt, ballast is.
  • Het zijn de afdwalingen, het geklets zonder doel, die een dialoog saai doen overkomen. Zolang je je personages strak op het spoor houdt, hoef je je er niet veel zorgen om te maken. In de herschrijf kun je altijd de scène aanscherpen. Sterker nog, als de dialoog saai klinkt, is dat een goede zaak, omdat je je dan realiseert wat het werkelijke doel is van de scène en wat je personages willen bereiken. In dat opzicht is een saaie dialoog een nuttige wakker schudden.

De kernvraag is kortom: bewerkstelligen de gesproken zinnen (acties en reacties) verandering?

Doe mee met Pennen met Mosterd! Voor reglement, prijzen en overige details over de wedstrijd: zie www.ambilicious.nl/pennenmetmosterd. Volg Leonardo’s blogs om je dialogen nóg beter te maken. De volgende blog van Leonardo, De dialoog stuwt het verhaal niet vooruit, zal verschijnen in week 39 bij  Samsbibliotheek.

Veel succes deelnemers!

Op de FB pagina van Leonardo staat een voorbeeld van een dialoog ter inspiratie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goed geschreven hè? Zit helaas copyright op :p